7:02 §: Hallituksen yleiset tehtävät - Talousarvion ylitys ja hallituksen valtuudet

Hallituksen tehtävät ja päätöksenteko, esteellisyys, pöytäkirja, osakkaan tiedonsaantioikeus, puheenjohtaja ja jäsenet, isännöitsijän valinta ja tehtävät yhtiön edustajat
helinä
Viestit: 1
Liittynyt: 03 Joulu 2014, 17:42

7:02 §: Hallituksen yleiset tehtävät - Talousarvion ylitys ja hallituksen valtuudet

ViestiKirjoittaja helinä » 03 Joulu 2014, 17:52

Heinäkuussa pidetyssä yhtiökokouksessa hallitus sai valtuudet lämmitysjärjestelmän ja ilmastoinnin korjaushankkeeseen "korkeintaan 12 000 euron määrärahalla. Ylitysoikeudesta ei ollut päätöstä. Töiden päätyttyä hallitus ilmoittaa, että hankkeeseen on käytetty 19 304 euroa. Yhtiökokousta ei ole ollut. Nyt hallitus kutsuu kokuksen, jossa se jälkikäteen vaatii valtuutta ylittää myönnetty summa. Ylitys on noin 60%, joten se ei tunnu enää kohtuulliselta. Hallitus on mitä ilmeisemmin ilittänyt valtuutensa. Hallitus esittää osakkaille ylityksen maksamista yhtiövastikkeen yhteydessä vyuden aikana. Miten osakkaiden tulisi toimia tässä tilanteessa?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 7:02 §: Hallituksen yleiset tehtävät - Talousarvion ylitys ja hallituksen valtuudet

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 04 Joulu 2014, 14:03

Lain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen tai valtuutuksen mm. toimiin, jotka vaikuttavat olennaisesti yhtiövastikkeen maksuvelvollisuuteen tai muihin osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kuluihin. Kysymyksestä ei ilmene, miten suuri vastikevaikutus talousarvion ylityksellä on, mutta kysymystietojen perusteella oletan, että yhtiössä ollaan yleisesti sitä mieltä, että asiasta tulisi päättää yhtiökokouksessa. On tavallista - ja suotavaa, että tällöin hallitus tuo tällaisen ylityksen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi jossain muodossa.

Käytännössä on varsin yleistä, että esim. kysyjän kertoman kaltaisissa taloyhtiön remonteissa talousarvio ylittyy. Ylitykseen voi olla erilaisia syitä. AOYL:n soveltamisen kannalta on olennaista lähinnä se, ovatko hallituksen jäsenet ja isännöitsijä olleet sillä tavoin huolimattomia, että he voivat olla vahingonkorvausvastuussa yhtiölle mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta (lähinnä taloyhtiön kannalta tarpeeton, vain joihinkin osakehuoneistoihin ilman hyväksyttävää syytä tilattu tai selvästi ylihintainen työ, erityisesti jos tilattu hallituksen tai isännöitsijän lähipiiriltä). Käytännössä korvauskanteen nostamisesta on päätettävä jossain seuraavassa yhtiökokouksessa, koska yhtiökokouksessa voi yleensä päättää vain asiasta, joka on mainittu kokouskutsussa. Jos hallitus ja isännöitsijä eivät anna tyydyttävää selitystä, osakkaat, joilla on vähintään 10% kaikista tai 33% kokouksessa edustetuista osakkaista voi vaatia erityistä tarkastusta tietystä asiasta, kuten aiemmasta remontista. Erityisen tarkastuksen kustannukset, esim. tilintarkastajan palkkio ja kulut, voivat olla merkittävät verrattuna nyt puheena olleeseen remonttiin.

Selityksistä tai niiden puuttumisesta riippuen osakkaat voivat tietenkin tulla siihen tulokseen, että hallitusta on vaihdettava joko kesken toimikauden (mahdollista, jos erottaminen mainittu kokouskutsussa) tai toimikauden päättyessä yhtiön tavanomaisessa aikataulussa.


Palaa sivulle “7 luku Yhtiön hallitus, isännöitsijä ja edustaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa