2:05 § Lunastuslausekkeen soveltaminen kauppaan rintaperillisen kanssa (AOYL 2:5 §)

Osakkeiden yhtäläisyys, osakkeiden siirtäminen, lunastus- ja suostumuslausekkeet, osakekirja, osakeluettelo ja sen julkisuus
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

2:05 § Lunastuslausekkeen soveltaminen kauppaan rintaperillisen kanssa (AOYL 2:5 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:43

Onko taloyhtiön osakkailla lunastuoikeus kaupassa, kun omalta vanhemmalta peritty asunto-osake myydään rintaperilliselle? Asunto-osakeyhtiön voimassaolevissa säännöissä sanotaan, että "lunastusoikeus ei koske perintöön, testamenttiin, naimaosaan, avio-oikeuteen ja sulautumiseen perustuvia saantoja. Uusi lakihan sulkee lunastuoikeuden pois,kun on kyse kaupasta rintaperillisen kanssa. Kumpaa sovelletaan uutta lakia vai näitä taloyhtiön sääntöjä ?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 2:5 § Lunastuslausekkeen soveltaminen kauppaan rintaperillisen kanssa

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:45

Uuden AOYL:n mukaan yhtiöjärjestyksessä määrätty lunastusoikeus osakkeiden siirtyessä uudelle omistajalle ei koske esimerkiksi kauppaa rintaperillisen kanssa (2:5.1 §:n 1b kohta), JOLLEI yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä (2:5.2).

Jos lunastuslauseke on otettu yhtiöjärjestykseen ennen 1.7.2010, siihen sovelletaan vanhan asunto-osakeyhtiölain säännöksiä (AOYL-voimaanpanolain 6.3 §).

Kertomasi perusteella yhtiöjärjestyksen mukaan lunastusoikeus ei koske mm. perintöön perustuvaa saantoa. Lunastuslausekkeen sanamuodossa ei mainita kauppaa perimyssuhteessa olevien kesken (eli luovutusta elossa olevien sukulaisten kesken). Yhtiöjärjestyksen tulkinnasta päättää viime kädessä tuomioistuin tulkintaa koskevien yleisten periaatteiden mukaisesti (mm. sanamuoto ja yhtiössä noudatettu käytäntö).


Palaa sivulle “2 luku Osakkeet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija