1:10 § Yhdenvertaisuusperiaatteen soveltaminen, kun osakehuoneiston vastikeperuste ja osakkeiden lukumäärä eroavat toisistaan (AOYL (1:13 §, 2:1 §, 3:3 §, 3:4 § ja 6:35 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaatteen soveltaminen, kun osakehuoneiston vastikeperuste ja osakkeiden lukumäärä eroavat toisistaan (AOYL (1:13 §, 2:1 §, 3:3 §, 3:4 § ja 6:35 §)

ViestiKirjoittaja OM » 12 Syys 2013, 14:52

Käyttäjä "Mutkattomasti" kysyi:

Yhtiöjärjestyksessämme, joka on perustamisaikainen, on osakkeet jyvitetty sijaintikerroksen mukaan. Samankokoisten huoneistojen osakkeiden lukumääräinen ero asuinkerrosten välillä on suurimmillaan yli sata osaketta ja esimerkiksi osakemäärä kahden hieman eri kokoisen huoneiston välillä on pienemmän hyväksi monta kymmentä osaketta.

Yhtiökokouksessa osakkeenomistajilla on yhtä monta ääntä kuin osaketta. Vastike on kuitenkin neliö- eikä osakeperusteinen. Samanneliöisten huoneistojen osakkaat maksavat siis samansuuruista yhtiövastiketta, mutta yhtiökokouksessa äänimääräero on kymmeniä, jopa yli sata ääntä.

Eikö jyvityksen alkuperäinen idea ole juuri päinvastainen eli hieman paremmaksi esimerkiksi sijainniltaan rankatun asunnon omistajan pitäisi maksaa hivenen suuremman osuuden yhtiön kuluista? Nyt on päinvastoin.

Eikö yhtiövastikkeen pitäisi tässä tapauksessa olla osakeperusteinen eikä neliöperusteinen?
Eikö tällaista yhtiöjärjestystä voi vaatia uusittavaksi kohtuuttomuuteen vedoten? Tässä ei ainakaan toteudu osakkaiden yhdenvertaisuus

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaatteen soveltaminen, kun osakehuoneiston vastikeperuste ja osakkeiden lukumäärä eroavat toisistaan (AOYL (1:13 §, 2:1 §, 3:3 §, 3:4 § ja 6:35 §)

ViestiKirjoittaja OM » 12 Syys 2013, 14:53

Vastikkeen maksuperusteesta on määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Maksuperusteena vastikkeelle voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala tai osakkeiden lukumäärä (AOYL 3:4). Osakkeet taas tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksestä muuta johdu (AOYL 2:1 §). Asiassa tulee vielä huomioida asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 10 §, jossa säädetään yhdenvertaisuusperiaatteen noudattamisesta asunto-osakeyhtiöissä.

Osakkaiden oletetaan hyväksyneen osakkeet hankkiessaan sen, että yhtiön vastuulla olevan rakennuksen ja kiinteistön kunnossapidon kulut jaetaan yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaisesti (hallituksen esitys 24/2009, s. 55). Samoin osakkaiden katsotaan hyväksyneen, että huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tuottavat tietyn äänimäärän yhtiökokouksessa. Osakkaiden katsotaan siten hyväksyneen yhtiöjärjestyksen, jossa huoneistojen osakemäärät eivät ole sidottu huoneistojen pinta-alaan. Tällainen järjestely on voinut olla perusteltu yhtiön perustamisen aikaan.

Lain mukaan asunto-osakeyhtiön jokainen osake tuottaa yhden äänen, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä, että jokaisella osakehuoneistolla (=osakeryhmä) on yksi ääni. Sellaiseen yhtiöjärjestyksen muutokseen, jolla lisätään joidenkin osakkaiden maksuvelvollisuutta vaaditaan yhtiökokouksen 2/3:n määräenemmistöpäätöksen lisäksi kaikkien niiden osakkaiden suostumus, joiden maksuvelvollisuus kasvaa (AOYL 6:35.1 § 4 kohta). Yhdenvertaisuusperiaatetta tulkitaan niin, että myös sellaiseen yhtiöjärjestyksen muutokseen, jolla kaikkien osakkaiden äänimäärä tasattaisiin saman suuruiseksi osakeomistuksen määrästä riippumatta, vaaditaan yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöksen lisäksi niiden osakkaiden suostumus, joiden äänimäärä vähenisi.

Yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen on mahdollista tuomioistuimen toimesta, mikäli yhtiökokous on hylännyt ehdotuksen määräyksen muuttamisesta siten, että kohtuuttomuus poistuu. Yhtiöjärjestyksen määräyksen tulee johtaa kohtuuttomuuteen siten, että se tuottaa osakkeenomistajille merkittävää etua toisten kustannuksella tai aiheuttaa huomattavaa rasitusta verrattuna toisiin osakkeenomistajiin (AOYL 6:36 §). Käytännössä harkittavaksi tulisi huoneistojen osakemääriä koskeva yhtiöjärjestyksen määräys. Kohtuullistamiselle on kuitenkin ollut kohtuullisen korkea kynnys tuomioistuinten oikeuskäytännössä. Kohtuullistamista on pidetty mahdollisena lähinnä siinä tapauksessa, että kohtuuttomana pidetty asiantila on aiheutunut olosuhteiden muutoksesta, jota osakas ei ole voinut ennakoida osakkeet hankkiessaan, tai siinä tapauksessa, että osakas on perustellusta syystä saanut olennaiselta osin väärän käsityksen vallitsevista olosuhteista (esim. yhtiön perustajaosakas ei ole kertonut osakkeiden ostajille vastikkeen maksuvelvollisuuteen olennaisesti vaikuttavaa seikkaa, jota huolelliset ostajat eivät ole voineet havaita). Sekä yhtiövastikeperuste että osakehuoneistoihin oikeuttavien osakkeiden lukumäärä ovat ilmenneet yhtiöjärjestyksestä, josta osakkeen ostajan katsotaan olevan tietoinen, joten näyttää siltä, että yhtiöjärjestyksen kohtuullistamiseen ei olisi edellytyksiä oikeuskäytännön ja asunto-osakeyhtiölain esitöiden perusteella.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija