1:10 § Isännöitsijä kieltäytyy teettämästä toista ns. emännänavainta (AOYL 1:4 ja 1:10 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
jamale-1
Viestit: 1
Liittynyt: 22 Touko 2013, 14:28

1:10 § Isännöitsijä kieltäytyy teettämästä toista ns. emännänavainta (AOYL 1:4 ja 1:10 §)

ViestiKirjoittaja jamale-1 » 22 Touko 2013, 14:31

Hei !
Olen vuokrannut asunto-osakkeeni mutta en siihen kuuluvaa vinttikomeroa, jossa säilytän omia tavaroitani. Huoneistoon kuuluu vain 1 ns emännänavain jolla pääsee taloyhtiön yhteisiin tiloihin, kuten kellariin, saunaan. vinttikomeroille, pesutupaan yms. Vuokralaiseni tarvitsisi asuakseen yhtä emännänavainta, ja minä asunnonomistajana ja varastotiloihin päästäkseni toista avainta, mutta isännöitsijä kieltäytyy antamasta teettää toista avainta tällaisessa tilanteessa. Onko tämä lainmukaista ja mihin lakiin se perustuu ?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:10 § Isännöitsijä kieltäytyy teettämästä toista ns. emännänavainta (AOYL 1:4 ja 1:10 §)

ViestiKirjoittaja OM » 12 Syys 2013, 12:46

Laissa ei ole säännöksiä taloyhtiön avaimien teettämisestä ja jakamisesta. Taloyhtiön hallinnon tu-lee kuitenkin varmistaa, että jokaisella osakkaalla on mahdollisuus käyttää huoneistoaan ja siihen liittyviä tiloja. Sijoittajaosakasta ei myöskään saa asettaa huonompaan asemaan kuin talossa asuvia osakkaita (AOYL 1:10). Osakkaan oikeutta luovuttaa osakehuoneistonsa ja muut osakeomistuksen perusteella hallitsemansa tilat kokonaan tai osittain vuokralaiselle voidaan rajoittaa vain yhtiöjärjes-tyksen määräyksellä (AOYL 1:4). Jotta osakas voisi vuokrata vain osan hallitsemistaan tiloista, se voi edellyttää useampia avaimia rakennuksen yhteisiin tiloihin.

Oikeusministeriö ei voi yksittäistapauksessa ottaa asiaan kantaa.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija