1:11 § Johdon tehtävä (AOYL 1:11 §), vastuuvapauden myöntäminen entiselle hallitukselle (AOYL 6:3.3 §:n 3 kohta) ja osakkaan ilmoitus kunnossapitotyöstään (AOYL 4:7 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:11 § Johdon tehtävä (AOYL 1:11 §), vastuuvapauden myöntäminen entiselle hallitukselle (AOYL 6:3.3 §:n 3 kohta) ja osakkaan ilmoitus kunnossapitotyöstään (AOYL 4:7 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:37

Ostimme puolikkaan paritalosta. Tutkin papereita ja ilmeisesti taloyhtiön kokoukset on pitämättä useilta vuosilta peräkkäin. Kirjanpitoakaan ei ole tehty, sillä taloyhtiöllä ei ole ollut vuosiin käytössä omaa tiliä. Laskut on siis maksettu puoliksi. Lueskelin AOYL:sta, että sekä osakkeen omistajalla, hallituksella, että isännöitsijällä on oma vastuunsa huoneistojen ja kiinteistön ylläpidon suhteen. Nyt epäilen, että isännöitsijänä ja ilmeisesti hallituksen jäsenenä toiminut, meille osuutensa myynyt osakas olisi jättänyt täysin huolehtimatta asunnon kunnosta, aiheuttaen esim. paikallisia kosteusvaurioita (ilmeisesti koiran vesikupeista, kasveista tms. roiskuneella vedellä), sekä mahdollisesti vielä toimimattomalla ilmanvaihtokoneella. Lisääkö tällainen huolimaton toiminta näissä useissa eri rooleissa tämän myyjän vastuuta? Toinen kysymys liittyy kokouskäytäntöön. Mitä voi seurata, ellemme pidä noita kokouksia pois alta? Entä kuinka on vastuuvapauden myöntämisen laita vanhalle osakkaalle/hallituksen jäsenelle tässä tapauksessa?

Ilmeisesti, kun nyt aiomme remontoida asunnon täysin sen huonon kunnon vuoksi, meidän tulisi tehdä ilmoitukset taloyhtiön hallinnolle?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:11 § Johdon tehtävä (AOYL 1:11 §), vastuuvapauden myöntäminen entiselle hallitukselle (AOYL 6:3.3 §:n 3 kohta) ja osakkaan ilmoitus kunnossapitotyöstään (AOYL 4:7 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:41

Lain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua (1:11 §). Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty (7:2.1 §). Hallituksen jäsenyyteen perustuvat velvollisuudet koskevat erityisesti yhtiön vastuulla olevia rakennuksen ja kiinteistön osia. Vastuunjako on tarkistettava yhtiöjärjestyksestä (eli onko yhtiöjärjestyksessä poikkeuksia laissa oletetusta vastuunjaosta). Vanhan asunnon yksityisen myyjän vastuu perustuu ensisijassa asuntokauppaa koskevaan lainsäädäntöön.

Yhtiökokouksessa mm. vahvistetaan tilinpäätös, joka on käytännössä seuraavien tilikausien tilinpäätösten pohjana, ja osakkailta perittävä yhtiövastike. Vastuuvapauden myöntäminen tarkoittaa sitä, että sen myöntämisen jälkeen yhtiö ei enää yleensä voi vaatia vastuusta vapautetuilta korvausta päätöstä tehtäessä tiedossa olleesta vahingosta. Korvauskanteen nostamisesta on aina päätettävä erikseen.

Osakkaan on ilmoitettava etukäteen kunnossapitoremonteistaan, jos kunnossapidosta voi aiheutua vahinkoa tai muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle (ks. ohje: http://www.om.fi/Etusivu/Valmisteilla/L ... eyhtiolaki)


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija