1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja taloyhtiön autokatosten kunnossapitokulujen jako (katos vain osassa osakehuoneistoista)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja taloyhtiön autokatosten kunnossapitokulujen jako (katos vain osassa osakehuoneistoista)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:33

Yhtiökokous on päättänyt teettää autokatosremontit ja kaikille osakkaille tuli neliöperusteinen maksuosuus, vaikka autokatokset ovat vain 5:llä osakkaalla 12:sta. Kuuluko kaikkien osakkaiden osallistua katoksien korjauskustannuksiin, vaikka katoksia ei ole kaikilla?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja taloyhtiön autokatosten kunnossapitokulujen jako (katos vain osassa osakehuoneistoista)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:35

Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista on, että kaikki taloyhtiön kunnossapitokulut (=taloyhtiön alkuperäisen tai yhtiön aiemmin omaksuman muun tason säilyttäminen) jaetaan osakkaiden kesken yhtiövastikeperusteen mukaisesti siinäkin tapauksessa, että kunnossapito ei kohdistu kaikkien osakkeiden hallinnassa oleviin tiloihin. Laissa oletetaan, että esimerkiksi autokatoksettoman osakehuoneiston hankkiva huoneiston hankkiessaan hyväksyy sen, että taloyhtiön kunnossapitovastuun kulut jaetaan näin (samalla tavalla esimerkiksi parvekkeettomien huoneistojen osakkaat osallistuvat huoneistoparvekkeiden kunnossapitoon). Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä toisin esimerkiksi autokatosten kunnossapitovastuun jakautumisesta yhtiön osakkaiden kesken tai autokatosten kunnossapidosta yhtiölle aiheutuvien kulujen jakamisesta tavallisesta yhtiövastikeperusteesta poikkeavalla tavalla. Tällaiseen yhtiöjärjestyksen muutokseen vaaditaan ainakin 2/3:n määräenemmistö annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Jos kunnossapitotarve on jo ilmeinen, vaaditaan lisäksi niiden osakkaiden suostumus, joiden maksuvelvollisuus kasvaisi.

Toisaalta autokatosten muuttamiseen niiden laatutasoa korottavasti (=perusparannus) tai vain joihinkin huoneistoihin rakennettavien täysin uusien autokatosten kuluihin saa periä vastiketta vain näiden huoneistojen osakkailta ja niiltä muilta osakkailta, jotka siihen mahdollisesti suostuvat.

Autokatoksien remontoinnissa voi käytännössä olla kysymys sekä kunnossapidosta että muutostyöstä.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija