1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja hissin jälkiasennus osaan porrashuoneista (AOYL 1:10 § ja 6:32.4 §)


Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja hissin jälkiasennus osaan porrashuoneista (AOYL 1:10 § ja 6:32.4 §)


ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:33

Taloyhtiössä on neljä porraskäytävää, joista kolmeen on asennettu hissi jo vuosia sitten. Viimeieen rappuun ei taloyhtiön riitaisuuden vuoksi ole saatu edes päätöstä hissin rakentamisesta ja suuri osa osakkaista vastustaa. Koskeeko AOYL 1 luvun 10 §:n yhdenvertaisuussäädös tällaista tapausta. Lisäksi kysyisin, tulkitaanko yhden rapun hissin rakentamien muutostyöksi vai kunnostustyöksi ja mitä eroa tulkinnoista aiheutuu? Itse näen asian niin, että kiinteistön perustaso määräytyy nyt sen mukaan, mihin se näillä aikaisemmilla hissien rakentamisella on asetettu.


Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja hissin jälkiasennus osaan porrashuoneista (AOYL 1:10 § ja 6:32.4 §)


ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:36

Hissin rakentaminen hissittömään rappuun on muutostyö. Olemassa olevan hissin kunnostaminen - mikä voi sisältää myös hissin vaihtamisen - on kunnossapitoa siltä osin kun työ tehdään alkuperäisen tason saavuttamiseksi tai uusien viranomaismääräysten noudattamiseksi.

AOYL:n yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa tiivistäen sitä, että enemmistön päättäessä asioista on otettava huomioon se, että enemmistöpäätöksellä ei muuteta osakehuoneistojen arvojen suhdetta. Laissa ja oikeuskäytännössä lähdetään siitä, että esimerkiksi hissittömästä rapusta huoneiston ostava tai parvekkeettoman huoneiston ostaessaan osakas hyväksyy sen, että muiden rappujen hissit ja muiden huoneistojen parvekkeet pidetään kunnossa yhtiön toimesta eli vastikevaroin. Yhdenvertaisuusperiaate ei siten edellytä hissin rakentamista hissittömään porrashuoneeseen.

Laissa ja oikeuskäytännössä lähdetään myös siitä, että osakkaan on otettava huomioon yhtiön vastuulla olevien rakenteiden, laitteiden ym. tuleva kunnossapitotarve ja siitä aiheutuva vastikkeen maksuvelvollisuus. Toisaalta osakkaan ei tarvitse ottaa etukäteen huomioon sitä, että enemmistö päättäisi muutostyöstä, joka nostaa vain joidenkin osakehuoneistojen arvoa. Tällaisena muutostyönä pidetään esimerkiksi olemassa olevan hissin uudistamista vain joissakin porrashuoneissa siten, että alun perin asuinkerrosten välitasanteelle pysähtynyt hissi pysähtyykin jokaisen asuinkerroksen tasolla. Tällaisesta uudistuksesta vain hissillisten porrashuoneiden asuntojen omistajilta peritään vastiketta muutokseksi katsottavan työn osan kuluihin.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 2 vierailijaa