1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja vain joitakin huoneistoja koskeva muutostyö (AOYL 1:10 § ja 6:32.5 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja vain joitakin huoneistoja koskeva muutostyö (AOYL 1:10 § ja 6:32.5 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:32

Hei,
taloyhtiössämme tehtiin julkisivuremontti jossa seinät maalattiin ja parvekekaiteet ja parvekkeet uusittiin. Talo on kolmikerroksinen - kahden alimman kerroksen asukkailla oli mahdollisuus ottaa parvekelasitus remontin jälkeen. Kolmannen kerroksen parvekkeille ei lasitusta voida laittaa koska niistä puuttu katot. Kysymykseni on että onko talon muilla asukkailla velvollisuus osallistua kolmannen kerroksen asuntokohtaisten parkekkeiden kattojen rakennuskustannuksiin. Hyötyhän kohdistuu vain kolmannen kerroksen asukkaiden asuntoihin ja nostaa niiden arvoa.


Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja vain joitakin huoneistoja koskeva muutostyö (AOYL 1:10 § ja 6:32.5 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:38

Asunto-osakeyhtiölain ja oikeuskäytännön mukaan esimerkiksi parvekelasituksen rahoittaminen kaikilta perittävällä vastikkeella yhtiössä, jonka kaikissa huoneistoissa ei ole parveketta, voi olla kunnossapitona mahdollista, jos lasitus säästää taloyhtiön vastuulla olevia parvekkeiden kunnossapitokuluja siten, että lasitus on kaikkien osakkaiden kannalta taloudellisesti tarkoituksenmukainen toimenpide. Taloyhtiön on osoitettava säästö.

Periaatteessa edellä sanottu oikeusohje voi soveltua parvekkeiden kattojenkin rakentamiseen, mutta yhtiön on osoitettava säästö em. tavalla. Jos säästöä ei voida osoittaa, parvekkeiden kattojen rakentamiseen joidenkin huoneistojen parvekkeille sovelletaan AOL 6:32.5 §:ää, joka kuuluu seuraavasti:

Yhtiökokous päättää tavallisella enemmistöpäätöksellä siitä, että tiettyihin osakehuoneistoihin kohdistuvaa vain näille huoneistoille etua tuottavaa uudistusta varten ei peritä vastiketta muilta osakkailta. Lisäksi päätökseen vaaditaan enemmistö niiden osakkaiden annetuista äänistä, joiden osakehuoneistoihin uudistus liittyy.

sitatisa
Viestit: 1
Liittynyt: 25 Loka 2012, 08:03

1:10 § Parvekkeettomien huoneistojen osuus muiden huoneistojen parvekelasituksen kustannuksista (AOYL 1:10 §, 4:2 § ja 6:32.1 § ja 6:32.5 §)

ViestiKirjoittaja sitatisa » 25 Loka 2012, 08:31

Hallitus on päättänyt remontoida kaikki parvekkeet ja samalla lasittaa kaikki. Onko myös niiden osakkaiden osallistuttava kustannuksiin joilla ei ole omaa parveketta? Maksavatko nekin täyden hinnan yhtiön teettämistä uusista parvekelasituksista, jotka jo ovat oma-aloitteisesti omalla kustannuksellaan asennuttaneet parvekelasitukset omille parvekkeilleen. Kaikkien parvekelasien uusiminen ja uusien asentaminen suojaa rakennuksen rakenteita ja vähentää korjauskustannuksia tulevaisuudessa, ja samalla ilmeisesti myös korjaus- ja kunnossapitovastuu siirtyy yhtiölle, myös parvekkeiden takaseinien ikkunoiden osalta?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:10 § Parvekkeettomien huoneistojen osuus muiden huoneistojen parvekelasituksen kustannuksista (AOYL 1:10 §, 4:2 § ja 6:32.1 § ja 6:32.5 §)

ViestiKirjoittaja OM » 04 Joulu 2012, 16:40

Asunto-osakeyhtiölain ja oikeuskäytännön mukaan esimerkiksi parvekelasituksen rahoittaminen kaikilta perittävällä vastikkeella yhtiössä, jonka kaikissa huoneistoissa ei ole parveketta, voi olla kunnossapitona mahdollista, jos lasitus säästää taloyhtiön vastuulla olevia parvekkeiden kunnossapitokuluja siten, että lasitus on kaikkien osakkaiden kannalta taloudellisesti tarkoituksenmukainen toimenpide. Taloyhtiön on osoitettava säästö (HE 24/2009, s. 34 ja KKO 2005:83).

Toisaalta yhtiökokous päättää tavallisella enemmistöpäätöksellä siitä, että tiettyihin osakehuoneistoihin kohdistuvaa vain näille huoneistoille etua tuottavaa uudistusta varten ei peritä vastiketta muilta osakkailta. Lisäksi päätökseen vaaditaan enemmistö niiden osakkaiden annetuista äänistä, joiden osakehuoneistoihin uudistus liittyy (AOYL 6:32.5 §).

Osakkaalla on oikeus saada alennusta kunnossapitoa tai muutosta varten perittävästä yhtiövastikkeesta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia (AOYL 6:32.1 §). Lain mukaan osakehuoneistoon kuuluu myös sellainen parveke, jolle on kulkuyhteys vain osakehuoneiston kautta (AOYL 1:3.2 §). Yhtiökokous päättää tavallisella enemmistöllä osakkeenomistajalta perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta. Alennusta laskettaessa otetaan huomioon yhtiölle tuleva säästö ja osakkaan yhtiövastikeperusteen mukainen maksuvelvollisuus. Alennuksen enimmäismäärä on pienempi näistä. Lain perusteluiden mukaan otetaan huomioon myös se, miten osakkaan työ on dokumentoitu ja valvottu, jotta yhtiö voi varmistua työn asianmukaisuudesta. Osakkaan on viime kädessä osoitettava säästö. Lisäksi alennuksen määrään vaikuttaa osakkaan työstä kulunut aika (esim. työ tehty niin kauan ennen yhtiön remonttia, että osakkaan huoneiston osalta seuraava kunnossapitokierros on todennäköisesti tehtävä ennen muita huoneistoja koskevaa remonttia, mikä voi johtaa siihen, että säästöä ei pidemmällä ajalla katsottuna synnykään).

Lain mukaan yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin, kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle (AOYL 4:2.1 §). Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet (AOYL 4:2.2 §). Yhtiön on pidettävä kunnossa rakennuksen ulkopinta myös sellaisen parvekkeen kohdalla, joka on osakkeenomistajan hallinnassa (AOYL 4:2.4 §). Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat (AOYL 4:3.1 §). Parvekkeen osalta osakkeenomistaja vastaa mm. lumen, veden ja roskien poistamisesta siten, ettei niistä aiheudu haittaa yhtiölle tai toisille osakkeenomistajille.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 1 vierailija