1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja autotallin ovien kunnossapitovastuusta aiheutuvien kulujen kattaminen yhtiövastikkeella (AOYL 1:10 § ja 4:2 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja autotallin ovien kunnossapitovastuusta aiheutuvien kulujen kattaminen yhtiövastikkeella (AOYL 1:10 § ja 4:2 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 14:31

Asunto-osakeyhtiössä on asuinrakennus (4 asuntoa, A,B,C ja D) ja autotallirakennus, jossa on (omilla osakekirjoilla) 4 autotallia (osakas A x 2, B ja E), varasto (osakas F), ja yhteinen varasto (osakkaiden A, B, C ja D käytössä). Nyt olemme kunnostamassa autotallirakennuksen etuseinää. 
Siinä on 5 “autotallin” ovea (2x A, B, E ja F), kaksi tavallista ulko-ovea (yhteinen varasto asukkaille; ja osakas F) ja roskakatos.Autotallinovet ja niiden asennus on suuri kustannus ja ne hyödyttävät pääosin käyttäjiä (tosin kaikki katselevat kotiin kulkiessaan rakennusta, ja rakennuksen ulkonäkökin kohenee; lisäksi tiiviimmät ovet alentavat koko yhtiön lämmityskustannuksia).Miten oikeudenmukaisesti jaetaan kunnostustyön kulut (osakkaat E ja F hyötyvät remontista huomattavasti, mutta maksavat vastikkeiden perusteella vähän = alle 3 % kuluista, vaikka omistavat kumpikin n. 20% autotallirakennuksessa olevien tilojen hallintaan oikeuttavista osakkeista)?
Voiko yhtiökokous päättää miten kulut jaetaan? Ja jos voi, niin miten menetellään laillisesti?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja autotallin ovien kunnossapitovastuusta aiheutuvien kulujen kattaminen yhtiövastikkeella (AOYL 1:10 § ja 4:2 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 14:36

Lähtökohtaisesti kaikki taloyhtiön kunnossapitokulut jaetaan yhtiövastikeperusteen mukaisesti. Sillä seikalla, että vain osa osakehuoneistojen omistajista omistaa myös autotalliosakkeita, ei ole merkitystä kulujen jaon kannalta. Laki lähtee siitä, että vain asuinhuoneiston omistava osakas on huoneiston hankkiessaan hyväksynyt sen, että hän osallistuu yhtiön kuluihin myös autotallien osalta vastikeperusteen mukaisesti. Sama koskee tietysti autotalli- ja varastotilaosakkeiden omistajaa seuraavalla kerralla, kun yhtiön kustannuksella kunnossapidetään asuinrakennusta. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuusta ja kulujen jakamisesta lain pääsäännöistä poikkeavasti.

Yhtiökokous saa päättää lain pääsäännöstä tai yhtiöjärjestyksestä poikkeavasta kunnossapitokulujen jaosta vain niiden osakkaiden suostumuksella, joiden maksuvelvollisuus kasvaa vastikeperusteiseen maksuosuuteen verrattuna (ja lisäksi vaaditaan tietenkin enemmistö kokouksessa annetuista äänistä).


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: GalenMync ja 1 vierailija