1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate - Osakkaiden eriävä hallintaoikeus, vaikka yhtiöjärjestyksessä on samat merkinnät (AOYL 1:13, 2:12, 24:1)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
osakas
Viestit: 1
Liittynyt: 29 Marras 2012, 15:04

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate - Osakkaiden eriävä hallintaoikeus, vaikka yhtiöjärjestyksessä on samat merkinnät (AOYL 1:13, 2:12, 24:1)

ViestiKirjoittaja osakas » 29 Marras 2012, 15:21

Omistan liikehuoneiston johon osakekirjan ja yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluu varasto (ei sen kummemmin määritelty)
Olen nyt kysellyt tätä varastoa taloyhtiöltä koska uusi vuokralaiseni haluaisi sellaisen,
en ole aiemmin tarvinnut sitä. Isännöitsijän mukaan varaston saa, mutta siitä täytyy maksaa erillinen vuokra.
Kuitenkin samassa taloyhtiössä, naapuriliikehuoneistolla on käytössään n 50m2 varasto, josta he eivät maksa
erillistä vuokraa. Heillä on täsmälleen samat yhtiöjärjestysmerkinnät.
Olenko oikeutettu varastoon AOYL:n ja yhtiöjärjestyksen perusteella? Pitääkö heidän vastata jos lähetän vaateen?
Mitä teen jos taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä eivät reagoi? Ovatko hallitus ja isännöitsijä oikeudellisessa vastuussa?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate - Osakkaiden eriävä hallintaoikeus, vaikka yhtiöjärjestyksessä on samat merkinnät (AOYL 1:13, 2:12, 24:1)

ViestiKirjoittaja OM » 05 Syys 2013, 11:33

Kysymyksestä ei ilmene, onko liikehuoneisto asunto-osakeyhtiössä tai sellaisessa muussa osakeyh-tiössä, johon sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia. Vastauksessa oletetaan, että yhtiöön sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeen tuottama hallintaoikeus ilmenee yhtiöjärjestyksestä (AOYL 1:13). Osakkaan hallintaoikeuden sisältö määritellään yhtiöjärjestyksessä. Jos yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaan osakkeet oikeuttavat liikehuoneiston ja varaston hallin-taan, yhtiöllä on oikeus periä osakkaalta vain yhtiöjärjestyksen mukainen vastike. Yhtiöllä voi olla oikeus periä varastosta lisäkorvausta lähinnä siinä tapauksessa, että varastosta pitäisi yhtiöjärjestyk-sen mukaan maksaa lisää vastiketta, jota ei ole peritty yhtiön hallinta-ajalta. Joissakin hyvin van-hoissa yhtiöissä yhtiövastiketta saatetaan kutsua ”vuokraksi”.

Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua (AOYL 1:11). Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhti-ölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle (AOYL 24:1). Hallituksella ja isännöitsijällä on siis vahingonkorvausvastuu tilanteessa, jossa yhtiön johto kieltäytyy luovuttamasta yhtiöjärjestyksen perusteella osakkaalle kuuluvia tiloja osakkaan hallintaan. Oikeusministeriö ei kuitenkaan voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija