1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja osakkaan oikeus käyttää taloyhtiön yhteisiä tiloja


Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja osakkaan oikeus käyttää taloyhtiön yhteisiä tiloja


ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:38

Eräässä taloyhtiössä on liiketilan omistajalta kielletty talon pesutuvan käyttö. Kyseessä olevassa huoneistossa toimii kampaamo. Pesutuvassa on pienen laitospesulan koneistus. Kampaamo pesee n. 2 koneellista viikossa. Pesutuvassa on vapaita aikoja.

Kolmisen vuotta sitten, kun kampaamo aloitti toiminnan, yritti hallinto kieltää jo käytön. Kun liikehuoneen omistaja kysyi laintuntijoilta kantaa asiaan, lakimiesten yksimielinen kanta oli, että mitään estettä pesutuvan käytölle ei ole. Omistaja vei tämän isännöitsijän tietoon. Kampaamoon toimitettiin pesutuvan avaimet.


Talossa suoritettiin putkisaneeraus 2010, jolloin myös pesutupa remontoitiin täysin. Remontin valmistuttua hallitus ilmoitti, että pesutupa on tarkoitettu vain asukkaiden käyttöön. Perusteita tiedusteltaessa vastaus oli, että näin hallitus on päättänyt. Omistaja kysyi samoilta lakimiehiltä, että onko uudessa AOYL:ssa tapahtunut muutoksia tässä suhteessa ja vastaus oli, että ei ole. 

Kampaamoväen vaatimus lainmukaisesta yhdenvertaisuusperiaatteen noudattamisesta on kaikunut kuuroille korville. Kampaamo ehti käyttää pesutupaa pari vuotta ja yhtään valitusta ei ole sinä aikana kuulunut - kas kun jäljet on siivottu ja muutenkin on käyttäydytty asiallisesti.
Liikehuoneistoista peritään kaksinkertaista yhtiövastiketta joten kampaamoyrityksen osuus myös pesutuvan ylläpidossa on huomattava.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja osakkaan oikeus käyttää taloyhtiön yhteisiä tiloja


ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 13:43

Osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatetta (AOYL 1:10 §) sovelletaan myös yhtiön yhteisten tilojen käyttöön (lakiesityksen HE 24/2009 perustelut s. 54). Yhdenvertaisuusperiaatteen tulkinta ei muuttunut uuden lain myötä.

Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista on, että kaikkien huoneistojen osakkailla on yhtäläinen mahdollisuus käyttää yhteisiä tiloja niiden käyttötarkoituksen mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Yleensä tällaisen rajoituksen lisäämiseen yhtiöjärjestykseen vaaditaan 2/3:n määräenemmistöpäätöksen lisäksi niiden osakkaiden suostumus, joita rajoitus koskee (6:35 §).


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija