1:02 § Asunto-osakeyhtiön määritelmä ja kiinteistön hallintaperuste (AOYL 1:2 § ja 1:13.1 § 3 kohta)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
SsV
Viestit: 1
Liittynyt: 16 Marras 2012, 15:13

1:02 § Asunto-osakeyhtiön määritelmä ja kiinteistön hallintaperuste (AOYL 1:2 § ja 1:13.1 § 3 kohta)

ViestiKirjoittaja SsV » 16 Marras 2012, 15:18

Olen laatimassa yhtiöjärjestystä perustettavalle asunto-osakeyhtiölle. Voiko siihen merkitä että yhtiö hallitsee tulevaa kiinteistöä, joka on tällä hetkellä kaksi tilaa ja kolmannesta määräala. Lohkominen on vireillä. Vai täytyykö odottaa että lohkominen on suoritettu ennen yhtiön perustamista?
Toinen kysymys osakkeiden lukumäärästä, mitä merkitystä on samankokoisten asuntojen osakemäärillä eri kerrosten kesken, siis täytyykö ylempien kerrosten osakelukumäärä olla isompi vai onko samantekevää jos osakemäärä on sama.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:02 § Asunto-osakeyhtiön määritelmä ja kiinteistön hallintaperuste (AOYL 1:2 § ja 1:13.1 § 3 kohta)

ViestiKirjoittaja OM » 27 Helmi 2013, 13:06

Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi (AOYL 1:2 §). Yhtiön tulee siten omistaa taloyhtiön rakennus, mutta rakennuksen maapohja voi olla yhtiön hallinnassa muutenkin kuin omistuksen perusteella (esimerkiksi vuokrasopimuksen perusteella).

Lain mukaan yhtiöjärjestyksessä on mainittava yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainti ja hallintaperuste (AOYL 1:13.1 §:n 3 kohta). Yhtiöjärjestyksessä on siten yksilöitävä yhtiön rakennuspaikka eli minkä kunnan alueella ja millä kiinteistöllä rakennukset sijaitsevat. Käytännössä on, esimerkiksi yhtiön osakkeita luovutettaessa, hyödyllistä, että yhtiöjärjestyksen tiedot vastaavat kiinteistörekisteriin merkittyä. Rekisteriviranomainen perii yhtiöjärjestyksen muutoksen käsittelemisestä vastaavan hinnan, kuin perusilmoituksen käsittelystä asunto-osakeyhtiötä perustettaessa.

Laissa ei säädetä siitä, miten osakkeet on jaettava huoneistojen kesken. Käytännössä jakoperustetta valittaessa otetaan yleensä huomioon esimerkiksi seuraavat seikat;

- huoneistojen pinta-alat,
- vastikkeen maksuvelvollisuuden jakautuminen, jos vastikeperusteeksi valitaan osakkeiden lukumäärä
- osakkeiden lukumäärä osoittaa yleensä omistajan omistusosuuden yhtiötä purettaessa,
- osakkeenomistajan äänimäärä määräytyy yleensä osakkeiden lukumäärän mukaan.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija