1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja erilaisten osakehuoneistojen omistajien oikeus käyttää yhtiön yhteisiä tiloja (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 3:1 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja erilaisten osakehuoneistojen omistajien oikeus käyttää yhtiön yhteisiä tiloja (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 3:1 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:37

Rakennuksessa kaksi as.osakeyhtiötä ; Asunto Oy A ja Asunto Oy B. Herra X omistaa autohallipaikan osakkeet yhtiö A:ssa ja Asunnon osakkeet B:ssä.Herra X: lle on luovutettu aikanaan As Oy A: ssa sijaitsevan polkupyörävaraston avain, koska X on As Oy A:n osakas. Nyt As Oy A:n hallitus vaatii avainta takaisin, koska X ei asu yhtiössä , vaan rakennuksen toisessa päässä As Oy B:ssä.- Yhtiöjärjestyksessä ei ole mitään mainintaa , joka asettaisi autohallipaikan omistajan eriarvoiseen asemaan.Miten tämä sopii uuden lain henkeen, joka oikein korostaa kaikkien osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta? Missä kohtaa lakia sanotan, että autohallosakkeen omistajalla, joka asuu rakennuksessa (tosin eri yhtiön puolella) , ei ole oikeutta käyttää polkupyörävarastoa?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 § Yhdenvertaisuusperiaate ja erilaisten osakehuoneistojen omistajien oikeus käyttää yhtiön yhteisiä tiloja (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 3:1 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 13:42

Lain lähtökohtana on, että osakkeiden omistuksen perusteella hallittavaan autohallipaikkaankin sovelletaan osakehuoneistoa koskevia säännöksiä (AOYL 1:3 §). Yhdenvertaisuusperiaatteen (1:10 §) ja osakkeiden tuottamia oikeuksia koskevan oletussäännön (2:1 §) mukaan kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksestä muuta johdu ja taloyhtiössä ei saa tehdä sellaista päätöstä, joka on omian tuottamaa osakkaalle tai muulle epäoikeutettua etua toisen osakkaan kustannuksella (1:10 §). Sen arvioiminen, milloin osakkeet tuottavat erilaiset oikeudet yhtiöjärjestyksen perusteella, arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos polkupyörävaraston avain on alunperin annettu myös autohallipaikkojen omistajille, tarkoittanee sitä, että näiden hallitsemien tilojen erilaista käyttötarkoituksen ei alunperin ole tarkoitttu rajoittavan oikeutta polkupyörävaraston käyttöön.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija