1:03 § Huoneistoparvekkeiden kunnossapitovastuu (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 4:1 §, 4:2 § ja 4:3 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:03 § Huoneistoparvekkeiden kunnossapitovastuu (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 4:1 §, 4:2 § ja 4:3 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:36

Haluiasin tietoa pervekeremonteista. Taloyhtiössä on sekä parvekkeettomia rivitaloja ja kerrostaloja joissa parvekkeet. Onko rivitaloissa asuvat myös täysimääräisesti korvausvelvollisia remontin kuluihin?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:03 § Huoneistoparvekkeiden kunnossapitovastuu (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 4:1 §, 4:2 § ja 4:3 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 13:41

Lain lähtökohta on, että kaikkien huoneistojen omistajat osallistuvat taloyhtiön vastuulla olevaan kunnossapitoon yleisen vastikeperusteen mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Laissa oletetaan, että kysymyksessä mainitussa yhtiössä rivitalohuoneiston omistaja on huoneiston hankkiessaan havainnut ja hyväksynyt sen, että kerrostalohuoneistoissa on yhtiön kunnossapitovastuulla olevat parvekkeet.

kerrostaloasukki
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Kesä 2013, 12:06

Parvekeremontti kulujen jakosuhde

ViestiKirjoittaja kerrostaloasukki » 07 Kesä 2013, 12:35

Ostin juuri uuden asunnon taloyhtiöstä johon tiesin olevan tulossa siivousparveke ja parvekeremontti. Remontissa tarkoituksena pistää uusiksi siivousparvekkeet, parvekkeet ja näihin teettää parvekelasitukset. Itselläni yksiössäni ei ole parveketta laisinkaan ja mielestäni siis maksaisin hyvin paljon ilmaa kyseisessä remontissa.

Yhtiökokous pidettiin 2 päivää asunnon ostoni jälkeen johon itsekin osallistuin ja koitin tuoda omaa näkemystäni esille, mutta läsnäolevat lähinnä parvekkeelliset eivät pahemmin kantaani huomioineet. Suunnitelmatkin oli toki tehty eli tässä vaiheessa kun yhtiökokouksessa asiaa päätettiin tiesin olevani melko heikoilla. Olin kyllä tietoinen remontista ja mahdollisista kuluista, mutta onko osakkeiden välillä kulujen tasajako näissä yhteyksissä perusteltuja? Kaikki siis maksavat x määrää neliötä kohti, vaikkakaan oma hyötyni ei mielestäni kulujani kohtaakaan, sillä itselläni ei ole lainkaan minkäänlaista parveketta ja maksaisin vielä muiden parvekkeiden lasituksistakin.

Voiko näissä tilanteissa hyödyntää lakia, jossa kulujen ja hyötyjen tulisi kohdata osakkaiden välillä taloyhtiön remonteissa? Olisiko siis mahdollista vastaavanlaisissa tilanteissa parvekkeettomien osakkaiden saada pienempi osuus vastattavakseen? Olisiko tarjouspyynnöissä hallituksen pitänyt huomioida myös nämä hyötysuhteet (eli suhteuttaa kulut esim parvekkeiden ja lasitusten kuluosilta vain niille keillä moiset löytyy tai parvekekoiden mukaan)? Isännöitsijän mielestä yhtiöjärjestyksessä ei ole muutoin mainittu eli kulut menisivät osakkeiden kesken tasan.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 1:03 § Huoneistoparvekkeiden kunnossapitovastuu (AOYL 1:3 §, 1:10 § ja 4:1 §, 4:2 § ja 4:3 §)

ViestiKirjoittaja OM » 13 Kesä 2013, 11:38

Lain lähtökohta on, että kaikkien huoneistojen omistajat osallistuvat taloyhtiön vastuulla olevaan kunnossapitoon yleisen vastikeperusteen mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Tavalliset kunnossapitopäätökset ja –toimet eivät lähtökohtaisesti ole yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisia, vaikka ne hyödyttäisivät eri tavoin eri osakehuoneistoja. Laissa oletetaan, että kysymyksessä mainitussa yhtiössä huoneiston omistaja on huoneiston hankkiessaan havainnut ja hyväksynyt sen, että vain osassa kerrostalohuoneistoista on yhtiön kunnossapitovastuulla olevat parvekkeet.

Vain joidenkin osakkeenomistajien huoneistoihin liittyvä muutostyö voi olla yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen, jos muutos vähentää yhtiön tulevia käyttö- ja kunnossapitokustannuksia (KKO 2005:83: Yhtiö osoitti, että osakehuoneistojen parvekkeiden lasittaminen säästi parvekkeiden huoltokustannuksia niin paljon, että toimenpide oli myös parvekkeettomia osakehuoneistoja hallitsevien osakkeenomistajien kannalta taloudellisesti tarkoituksenmukainen ratkaisu. Parvekelasitusta ja sen vastikerahoitusta koskeva päätös ei tuottanut epäoikeutettua etua parvekkeellisia osakehuoneistoja hallitseville osakkeenomistajille muiden osakkeenomistajien kustannuksella.) (HE 24/2009, s. 55). Yhtiön on osoitettava säästö. Asiasta päättävän yhtiön on siten syytä etukäteen selvittää, että on perusteet olettaa myös muiden osakkaiden hyötyvän lasituksesta alentuvien kunnossapitokulujen muodossa. Lasituksen vaikutus yhtiön vastuulla oleviin parvekkeiden kunnossapitokuluihin voi vaihdella merkittävästi riippuen mm. parvekkeiden toteutustavasta, materiaaleista, sijainnista ja ilmansuunnasta.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija