1:03 § Osakehuoneisto - osakkaan oikeus kasvattaa isoja puita piha-alueellaan sekä kaataa niitä - Taloyhtiön piha-alueiden hallintaoikeus ja sen muuttaminen (AOYL 1:3 § ja 6:35.1 §:n 1 kohta ja 7:2 §) ja osakkaan muutostyö piha-alueella (5:3 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:03 § Osakehuoneisto - osakkaan oikeus kasvattaa isoja puita piha-alueellaan sekä kaataa niitä - Taloyhtiön piha-alueiden hallintaoikeus ja sen muuttaminen (AOYL 1:3 § ja 6:35.1 §:n 1 kohta ja 7:2 §) ja osakkaan muutostyö piha-alueella (5:3 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:35

Laissa ei ole mainintaa piha-alueiden istutuksista. Rinnastetaanko piha-alueille tehtävät istutukset muutostöihin?


Tapauksessamme on kyse neljän perheen rivitaloyhtiöstä, jossa asunnot ovat suunnilleen pohjois-eteläsuunnassa.
Yhtiöjärjestyksen mukaan osake oikeuttaa asuintilojen hallintaan, mutta piha-alueista ei ole mainintaa. Kullakin osakkaalla on kuitenkin käytössään vajaan 10 metrin levyinen ja noin 20 metrin pituinen viipale pihaa/puutarhaa.Eteläpuolellamme asuva naapurimme istutti muutama vuosi sitten vajaan metrin päähän piha-alueita rajaavasta pensasaidasta hevoskastanjan. Tämä puu kasvaa noin 20 metrin korkuiseksi ja kasvattaa tiheän, kymmenisen metriä leveän lehvästön. Hevoskastanjan hedelmä on ison luumun kokoinen piikkikuorinen pähkinä.
Puu on omiaan varjostamaan suurta osaa istuttamistamme kukkapenkeistä ja imemään kosteutta laajalta alueelta naapurin käytössä olevan piha-alueen ulkopuolelta. Piikikkäät pähkinät ovat myös kiusallisia jalan alla.Naapuri ei pyytänyt istuttamiseen lupaa minulta, isännöitsijältä eikä hallitukselta. Olen kahdesti ottanut asian hänen kanssaan puheeksi ja jopa tarjoutunut siirtämään puun naapurin piha-alueelle paikkaan, jossa se ei varjostaisi meidän käytössämme olevaa piha-aluetta. Hän ei ole kuitenkaan sanallakaan kommentoinut asiaa.Koska kyseessä on yhteinen piha-alue, tuntuisi kummalliselta, että joku saisi istuttaa ehdoin tahdoin mitään sellaista, josta koituu naapurille haittaa ja varsinkaan ilman lupaa.
Olisiko puun istuttamiseen tarvittu lupa? Jos lupa olisi tarvittu, voiko taloyhtiön hallitus päättää tällaisen puun poistamisesta? Päteekö tasavertaisuusperiaate tällaisessa tapauksessa? 

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:03 § Osakehuoneisto - osakkaan oikeus kasvattaa isoja puita piha-alueellaan sekä kaataa niitä - Taloyhtiön piha-alueiden hallintaoikeus ja sen muuttaminen (AOYL 1:3 § ja 6:35.1 §:n 1 kohta ja 7:2 §) ja osakkaan muutostyö piha-alueella (5:3 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 13:38

Jos asunto-osakeyhtiön piha-alueita ei ole yhtiöjärjestyksessä jaettu osakkaiden hallintaan, yhtiökokous voi päättää alueen käytöstä tavallisella enemmistöpäätöksellä, jos osakkaiden piha-alueeseen tuottamien oikeuksien keskinäistä suhdetta ei muuteta (AOYL 1:3 § ja 6:35.1 §:n 1 kohta ja korkeimman oikeuden ratkaisu KKO 1983 II 47). Hallitus ei yleensä voi oma-aloitteisesti päättää muuttaa piha-alueiden osakashallintaa, koska lain mukaan hallitus tarvitsee yleensä yhtiökokouksen päätöksen toimeen, joka vaikuttaa olennaisesti osakkaan osakehuoneiston käyttämiseen (AOYL 7:2.2 §:n 2 kohta).

Puiden istuttamista piha-alueelle pidetään sellaisena muutostyönä, johon sovelletaan yhtiön ja toisen osakkaan oikeutta kieltää muutos tai asettaa sille ehtoja, jos muutoksesta aiheutuu haittaa toiselle osakkaalle tai yhtiölle (ks. lakiesityksen HE 24/2009 vp. perustelut s. 103 ja vanhan asunto-osakeyhtiölain perustelut HE 216/1990 vp s. 55-56). Lakiesitysten perusteluissa mainitaan nimenomaisesti korkeiden puiden kasvattamisesta aiheutuva haitta.

Yhtiön oikeus puuttua korkeiden puiden kasvattamiseen voi perustua kysyjän tapauksessa myös siihen, että lain mukaan osakkaan muutostyöoikeus on vain yhtiöjärjestyksen perusteella osakashallinnassa olevissa tiloissa ja alueella. Yhtiö voi tietenkin sallia muutostyön myös yhtiön hallinnassa olevalla alueella, kun kaikille vastaavien huoneistojen osakkaille sallitaan samat muutostyöt (eli yhdenvertaisuusperiaatetta sovelletaan myös muutostyöhön).


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija