1:02 § Asuinhuoneiston riittävä lämmitysjärjestelmä (AOYL 1:2 § ja 1:5 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

1:02 § Asuinhuoneiston riittävä lämmitysjärjestelmä (AOYL 1:2 § ja 1:5 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:33

Taloyhtiöni hallitus, johon itsekin kuulun on päättänyt uusia kaikkien asuntojen sähköpatterit. Olen keväällä 2011 ilmoittanut hallituksen kokouksessa jossa isännöitsijä läsnä vaatehuoneen kylmyysongelmasta talvella lämpötila vain +13-15 astetta. Toivoinkin nyt patterien uusimisen yhteydessä, että vaatehuoneeseen liitetään myös patteri jotta saadaan lämpötila asumisarvojen tasalle. Asia kyllä onnistuu mutta isännöitsijä kertoi minun vastaavan itse patterin asentamisesta ja patterista aiheutuvat kulut jos sellaisen haluan. Itse en koe että kyse on siitä, että haluan patterin vaan siitä, että vaatehuone on talvisin liian kylmä ja sen ovea joutuu pitämään auki muuhun huoneistoon jotta vaatteet eivät olisi kylmiä tai kostuisi. Lisäksi kuvittelin normaalilämpötilan olevan rakenteidenkin kannalta taloyhtiön edun mukaista. Miten on? Kuuluuko osakkeen omistajan vastuulle ja korjaus- sekä kustannusvelvoitteisiin se jos asunnon jokin tila on liian kylmä (syyhän voi olla kylmävuoto rakenteissa? tms.) Rivitalon päätyasuntoihin patterit on asennettu rakennustyön yhteydessä myös vaatehuoneisiin. Keskimmäisissä asunnoissa näin ei ole ja niiden kaikkien vaatehuoneet ovat kylmät.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:02 § Asuinhuoneiston riittävä lämmitysjärjestelmä (AOYL 1:2 § ja 1:5 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 13:34

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asumisterveysohjeessa määritellään muun muassa asunnon ja muun oleskelutilan lämpötilat (http://pre20090115.stm.fi/pr1063357766490/passthru.pdf). STM:n asettamat huoneilman lämpötilojen ohjearvot on jaettu tyydyttävään ja välttävään.

Arvot koskevat lämpötiloja, jotka mitataan huoneen oleskeluvyöhykkeellä. Siellä on määritelty mm. seinän pintalämpötila 15 asetetta välttävänä tasona ja lattiassa 17 astetta. Pistemäinen lämpötila voi olla peräti vain 9 astetta. Huoneilman lämpötila on vähintään 18 astetta. Ohjearvojen välttävän tason alittuminen voi aiheuttaa terveyshaittaa. Kun kysymys on asuintilasta tulee välttävien arvojen täyttyä.

Kysymyksen perusteella oletan, että tuo tila on alunperin ollut vaatehuonetilaa ja että osakas/edellinen osakas ei ole poistanut pattereita. Kysymyksen perusteella on epäselvää mistä tuo 13-15 asetta on mitattu.

Sovintoratkaisuun pääsemiseksi osakkaan kannattaisi ehdottaa yhtiölle, että yhtiö teettää mittauksen asiantuntijalla oikeiden arvojen saamiseksi. Jos yhtiö kieltäytyy mittauksen perusteella määritetystä korjauksesta, osakas voi kääntyä terveysviranomaisen puoleen. Huoneiston lämpötilan mittauksen jälkeen viranomainen voi antaa yhtiölle korjauskehotuksen, jos siihen on aihetta.

En ota kantaa siihen, alittuvatko STM:n ohjearvot kysyjän tapauksessa.

Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

Re: 1:02 § Asuinhuoneiston riittävä lämmitysjärjestelmä (AOYL 1:2 § ja 1:5 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 13:34

Kiitos vastauksesta! Tila on ollut alun alkaenkin vaatehuone ja pattereita ei ole poistettu. Lattialta mitattu lämpö on 13 + astetta ja hyllyltä 1,20 m korkeintaan 15 + astetta kylmenpinä talvikuukausina.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija