1:02 § Osakkaan hallintaan kuuluvien tilojen käytön estyminen, vahingonkorvausvelvollisuus, osakkeiden tuottama hallinta oikeus (1:13 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
Osakas38
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Loka 2012, 10:22

1:02 § Osakkaan hallintaan kuuluvien tilojen käytön estyminen, vahingonkorvausvelvollisuus, osakkeiden tuottama hallinta oikeus (1:13 §)

ViestiKirjoittaja Osakas38 » 27 Loka 2012, 11:12

Ostimme huoneiston kiinteistöosakeyhtiöstä Kampista 1990-luvulla. Yhtiöjärjestyksen mukaan huoneistoa voi käyttää joko toimistona tai asuinhuoneistona. Saimme silloin ullakolta käyttöömme kaksi säilytyskomeroa, joihin kumpaankin on ilmeisesti jo rakennusvaiheessa maalattu huoneistomme numero. Vastaavalla tavalla on numeroitu muutkin komerot. Yllättäen arviolta runsaat kolme vuotta sitten havaitsimme, että toisen säilytyskomeromme ovi oli murrettu ja siinä ollut omaisuus hävitetty sekä joku muu oli ottanut komeron käyttöönsä. Kerroin asiasta heti isännöitsijälle ja myöhemmin vuoden 2010 lopulla pidetyssä yhtiökokouksessa, jossa oli paikalla yhtiön hallituksen puheenjohtaja, muita hallituksen jäseniä sekä luonnollisesti isännöitsijä. Pyysin yhtiön johtoa ryhtymään toimenpiteisiin komeron palauttamiseksi käyttöömme. Mitään ei tapahtunut. Viime vuoden lopulla kirjoitin yhtiölle kirjeen, jossa kertasin mitä komerolle oli tapahtunut ja uudistin vaatimukseni, että yhtiön johto palauttaisi komeron käyttöömme. Otin asian jälleen kerran esille myös pian sen jälkeen pidetyssä yhtiökokouksessa (viime vuoden lopulla). Tällöin hallituksen puheenjohtaja vahvisti kyllä käsitykseni siitä, että komero kuuluu huoneistomme hallintaan. Vuosi on jälleen kulunut ja uusi yhtiökokous on edessä, mutta komero ei vieläkään ole hallinnassamme. Mielestäni osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatetta on jatkuvasti loukattu (tekoa ei voitane enää pitää tahattomana) ja omaisuuden hävittäminen on toisen omaisuuteen puuttumiseen kohdistunut rikos. Käsitykseni mukaan meillä ei ole valtuuksia ottaa itse komeroa takaisin käyttöömme, vaan se on yhtiön johdon tehtävä. Mihin toimenpiteisiin osakas voi osakeyhtiölain ja/tai asunto-osakeyhtiölain perusteella ryhtyä? Itse en näe muuta mahdollisuutta kuin nostaa kanteen yhtiön johtoa vastaan, kun asia ei puhumalla eikä kirjeitä lähettämällä järjesty. Käsitykseni mukaan tilinpäätöstä käsitellessä yhtiön johdolle myönnetty tili- ja vastuuvapaus ei vapauta yhtiötä ja sen johtoa vastuusta hoitaa komeron palautus käyttöömme.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:02 § Osakkaan hallintaan kuuluvien tilojen käytön estyminen, vahingonkorvausvelvollisuus, osakkeiden tuottama hallinta oikeus (1:13 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 31 Heinä 2013, 17:03

Kysymyksestä ei ilmene, sovelletaanko kiinteistöyhtiöönne asunto-osakeyhtiölakia. Vastauksessa oletetaan, että yhtiöön sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia. Vastauksen periaatteet soveltuvat pitkälti myös siinä tapauksessa, että yhtiöön sovelletaan yleistä osakeyhtiölakia (624/2006).

Asunto-osakeyhtiössä osakkaan omistamat osakkeet tuottavat niiden tilojen hallintaoikeuden, joihin hänen osakkeensa tuottavat hallintaoikeuden yhtiöjärjestyksen mukaan. Osakkaalla voi lisäksi olla yhtiökokouksen tai hallituksen päätöksen perusteella rajoitetumpi hallintaoikeus, jota voidaan muuttaa yhtiön elimen päätöksellä. Yhtiön tai osakkaan hallinnassa olevien tilojen omavaltainen haltuunotto toisen osakkaan toimesta ei tuota hallintaoikeutta vaikka tällainen haltuunotto kestäisi pidemmänkin ajan. Jos hallintaoikeutenne perustuu yhtiöjärjestykseen tai yhtiökokouksen tai hallituksen päätökseen, hallituksen on huolehdittava osaltaan päätöksen täytäntöönpanosta ja tällä perusteella ryhdyttävä toimiin hallinnan palauttamiseksi (AOYL 7:2). Yksi hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia siitä, että yhtiössä toimitaan asunto-osakeyhtiölain, yhtiöjärjestyksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaisesti.

Osakkaan hallinnassa olleen säilytyskomeron avaaminen ja omaisuuden hävittäminen puolestaan on rikosoikeudellinen kysymys. Kyseeseen voi tulla myös tekijän vahingonkorvausvastuu säilytyskomeroa hallinnutta osakasta kohtaan. Yhtiön hallitus ei ole velvollinen hakemaan tekijää rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen.

Mikäli säilytyskomeroiden hallinta yhtiöjärjestyksen tai yhtiön elimen päätöksen mukaan kuuluu osakkaalle ja yhtiön johto kieltäytyy luovuttamasta tiloja hänen hallintaansa, voidaan kanteella tuomioistuimessa hakea yhtiön velvoittamista luovuttamaan tilat osakkaan käyttöön.

Tämän lisäksi yleisessä tuomioistuimessa voitaisiin nostaa vahingonkorvauskanne yhtiön johtoa vastaan, mikäli se on huolimattomalla toiminnallaan aiheuttanut vahinkoa osakasta kohtaan. Tällainen tilanne on esimerkiksi osakkaan hallintaan kuuluvan tilan luovuttamisesta kieltäytyminen.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija