1:10 §: Asunto-osakeyhtiön asukkaiden pysäköintipaikat ja vieraspaikat (AOYL 1:5 §)

Soveltamisala, asunto-osakeyhtiön ja osakehuoneiston määritelmä, osakehuoneiston vuokraus, yhtiön toimiala, osakkaan rajoitettu vastuu, enemmistöperiaate, yhdenvertaisuusperiaate, johdon tehtävä, yhtiöjärjestys
pastilli
Viestit: 1
Liittynyt: 02 Joulu 2014, 10:06

1:10 §: Asunto-osakeyhtiön asukkaiden pysäköintipaikat ja vieraspaikat (AOYL 1:5 §)

ViestiKirjoittaja pastilli » 02 Joulu 2014, 10:56

Onko asunto-osakeyhtiöllä velvollisuutta pitää pysäköintipaikkoja vieraita varten? Taloyhtiössämme on vähemmän asukkaille suunnattuja pysäköintipaikkoja kuin on asukkaita jotka haluaisivat pysäköintipaikan. Sen sijaan yhtiössä on kolme vieraille tarkoitettua pysäköintipaikkaa, jotka ovat suurimman osan ajasta tyhjillään. Taloyhtiössä on vajaat 40 asuntoa. Kadulla, jonka varrella osakeyhtiön hallitsemat kolme kerrostaloa ovat, on liian vähän pysäköintitilaa ja siitäkin kilpailee usean talon asukkaita. Usein käy niin, että ilta- ja viikonloppupysäköintiin käytetään myös läheisen päiväkodin pysäköintipaikkoja, vaikka niin ei saisi tehdä. Taloyhtiön hallituksen enemmistö haluaisi muuttaa yhden vieraspaikan maksulliseksi asukaspysäköintipaikaksi, jolloin jonossa ainoana oleva asukas saisi viimein oman pysäköintipaikan ja kaikilla olisi oma paikka.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 1:10 §: Asunto-osakeyhtiön asukkaiden pysäköintipaikat ja vieraspaikat (AOYL 1:5 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 04 Joulu 2014, 14:15

Asunto-osakeyhtiölaissa ei säädetä autopaikkojen pitovelvollisuudesta ylipäätään eikä myöskään vieraspaikkojen pitämisestä. AOYL:ssa säädetään vain siitä, että taloyhtiön tilojen - esim. autopaikkojen - käyttöoikeudet on jaettava osakkaille (mukaan lukien osakkaan vuokralainen, jonka käyttöön osakas on luovuttanut oikeutensa tältä osin) yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen.

Paikallisissa kaavoitus-, rakennuslupa- ym. määräyksissä ja taloyhtiönne yhtiöjärjestyksessä voi tällaisia määräyksiä olla. Kaavoitus-, rakennuslupa ym. määräysten muuttamismahdollisuutta yhtiönne on selvitettävä asianomaisten viranomaisten kanssa.

Taloyhtiö on myös voinut sopia yhtiön tai osakkaiden yritys- tai muiden vuokralaisten kanssa autopaikkojen vuokrasta. Tällainen sopimus voidaan irtisanoa ja purkaa vuokrasopimuksen ja yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden mukaisesti.


Palaa sivulle “1 luku Lain soveltamisala ja asunto-osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija