22:01 § Asunto-osakeyhtiön purkaminen (AOYL 22 luku)

mariejohanna
Viestit: 1
Liittynyt: 25 Marras 2012, 17:29

22:01 § Asunto-osakeyhtiön purkaminen (AOYL 22 luku)

ViestiKirjoittaja mariejohanna » 25 Marras 2012, 17:52

Hei! Olemme mieheni kanssa ostamassa okt-taloa missä on hehtaarin tonttia, asunto on asunto-osakkeen ("myynnissä yhtiön koko osake-kanta") muodossa oleva kiinteistö vaikkei ole ollut käytössä kun vaan yksi henkilö (rakennusfirma) on omistanut sen. Semmoista vaan ihmettelen että saako jotenkuten siirretty osakkeesta kiinteistöksi ja onko se kallista? Voiko nykyinen omistaja (myyjä) tehdä sen helpommin ennen kauppaa vai voimmeko itse tehdä sen ilman että tulee kauheita veroja tai summia??

Asunto-osakkeessa on yksi okt 80/160 neliötä ja rakennuspaikka (valmiiksi suunniteltu okt-taloa piirustuksineen (213/143,5 neliöö + at/varasto, 48 neliöö). Lukee papereissa että osakepääomaa on 89 910€, tarkoittaen mitä? Myyntihinta koko osakekannasta on 175 000€..
Olisimme kiitollisia vastauksesta

Yt. Marie

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 22:01 § Asunto-osakeyhtiön purkaminen (AOYL 22 luku)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Maalis 2013, 09:42

Asunto-osakemuotoinen kiinteistön ja rakennusten omistus voidaan purkaa noudattaen asunto-osakeyhtiölain säännöksiä selvitysmenettelystä (AOYL 22 luku). Kiinteistö ja rakennus voidaan tällöin luovuttaa jako-osana purkautuvan yhtiön ainoan osakkaan omistukseen tai jako-osina osakkaiden yhteisomistukseen. Tässä palvelussa ei oteta kantaa verotusta eikä yhtiön purkamiskulujen rahamäärää koskeviin kysymyksiin.

Yhtiön purkamiseen vaaditaan yksimielisen yhtiökokouksen päätöksen lisäksi kaikkien asunto-osakeyhtiön osakkaiden suostumus. Selvitystila alkaa, kun sitä koskeva yhtiökokouksen päätös on tehty, jollei yhtiökokous päätä myöhemmästä alkamispäivästä (AOYL 22:8 §). Kun yhtiökokous päättää selvitystilaan asettamisesta, on sen samalla valittava yksi tai useampi selvitysmies (AOYL 22:9.1 §). Selvitysmiehet muuttavat yhtiön omaisuutta tarvittavissa määrin rahaksi ja maksavat yhtiön velat. Velkojen maksamista varten selvitysmiesten on haettava Patentti- ja rekisterihallitukselta julkinen haaste yhtiön velkojille (AOYL 22:14 §). Yhtiön velkojille haetun julkisen haasteen määräpäivän jälkeen selvitysmiesten tulee, sitten kun kaikki tiedossa olevat yhtiön velat on maksettu, jakaa yhtiön omaisuus (AOYL 22:15 §). Selvitysmiesten on annettava lopputilitys hallinnostaan laatimalla kertomus koko selvitysmenettelystä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun yhtiön omaisuus on jaettu ja kutsuttava yhtiökokous käsittelemään lopputilitystä (AOYL 22:16 §). Yhtiö katsotaan puretuksi, kun selvitysmiehet ovat esittäneet lopputilityksen yhtiökokouksessa (AOYL 22:17.1 §). Selvitysmiesten on ilmoitettava yhtiön purkautuminen kaupparekisteriin.

Osakepääomalla tarkoitetaan yhtiön perustamisen yhteydessä tai yhtiön toiminnan aikana yhtiön kirjanpidossa oman pääoman osakepääomarahastoon merkittävää määrää, joka vastaa viimesijaisesti yhtiön velvoitteista. Osakepääoma ilmoitetaan merkittäväksi kaupparekisteriin. Osakepääoma ei yleensä osoita yhtiön eikä sen rakennusten käypää arvoa. Käytännössä osakepääoman merkitys asunto-osakeyhtiössä on usein varsin pieni yhtiön omaisuuden koostuessa rakennuksesta ja sen maapohjasta, joiden arvo on usein merkittävästi osakepääomaa suurempi.


Palaa sivulle “22 luku Yhtiön purkaminen”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija