20:01 § Paritalon erottaminen muusta asunto-osakeyhtiöstä (ks. myös 6:37 §)

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

20:01 § Paritalon erottaminen muusta asunto-osakeyhtiöstä (ks. myös 6:37 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 23 Loka 2012, 16:04

Kysymys:

Mitä tulee tehdä kun haluaa eriyttää paritalon muusta talonyhtiöstä?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiö voidaan jakaa kaikkien osakkaiden yksimielisellä päätöksellä useammaksi yhtiöksi siten, että kysymyksessä mainitussa tapauksessa paritalo tulisi sellaisen toisen asunto-osakeyhtiön omistukseen, jonka osakkaiksi tulisivat vain paritalon nykyiset osakkaat (AOYL 20:1 §).

Jakautumisen verokohtelu on syytä selvittää etukäteen verottajalta. Verolainsäädännön lähtökohta on, että jakautumiseen ei liity välittömiä veroseuraamuksia, jos kaikki jakautuvan (eli alkuperäisen) yhtiön osakkaat saavat vastaanottavan yhtiön osakkeita entisten omistustensa suhteessa (eli kaikki nykyisen yhtiön osakkaat tulisivat yhteisomistajiksi myös uuteen yhtiöön).

Ennen paritaloyhtiön perustamista on myös syytä selvittää, miten usein ajanmittaan paritalon hallinnossa syntyvät ongelmatilanteet voidaan välttää asunto-osakeyhtiölakia täydentävillä yhtiöjärjestysmääräyksillä ja mahdollisella osakassopimuksella.

Periaatteessa paritalo voidaan eriyttää asunto-osakeyhtiöstä myös esimerkiksi siten, että nykyisen yhtiön kaikkien osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiö luovuttaa paritalon sitä hallitseville osakkaille näiden osakkeita vastaan (AOYL 6:37 §). Tämän järjestelyn yhtiö-, kiinteistö- ja muut siviilioikeudelliset sekä vero-oikeudelliset edellytykset ja seuraukset on syytä selvittää ennen siihen ryhtymistä.

Palaa sivulle “20 luku Yhtiön jakautuminen”



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija