Sivu 1/1

10:03 § Yhden osakehuoneiston asunto-osakeyhtiön kirjanpitovelvollisuus (AOYL 10:3 §)

Lähetetty: 05 Marras 2012, 19:35
Kirjoittaja sinikka48
Omistamme kaksisteen mieheni kanssa talon joka on asunto oy. Omistamme koko osake kannan.
Meillä ei ole kirjanpitoa ,kun sitä ei tarvita uuden lain mukaan.

Teetimme lämmitysjärjestelmä remontin. Haimme siihen energia avustusta ja hakemus hyväksyttiin.

Nyt kaupunki ei haluakaan maksaa rahoja , kun kaikki kuitit ovat meidän nimellä. Eli maksoimme kulut henkilökohtaisesti
omalta tililtämme .
Kaupunki vaatii , että maksetut kuitit pitää olla asunto oy.n nimellä ja maksut pitää maksaa asunto oy.n tililtä.
Muuten emme saa avustus rahoja. Mitä teemme nyt.
Olemme aina hoitaneet kaikki menot henkilökohtaisesti ja remontointi kustannukset , kun kerran omistamme koko asunto oy.n. Eikö silloin meidän tule saada myös myönnetty avustus raha.

Re: 10:03 § Yhden osakehuoneiston asunto-osakeyhtiön kirjanpitovelvollisuus (AOYL 10:3 §)

Lähetetty: 27 Helmi 2013, 12:43
Kirjoittaja OM
Lämmitysjärjestelmän remonttiin myönnettävien energia-avustusten antamisen edellytykset määräytyvät muun lainsäädännön, kuin asunto-osakeyhtiölain perusteella. Tässä palvelussa vastataan vain asunto-osakeyhtiölain soveltamista koskeviin kysymyksiin. Jos kysymys on lain ja yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön kunnossapitovastuulla olevan peruslämmitysjärjestelmän remontista, teidän kannattaisi selvittää kaupungin kanssa, voisiko taloyhtiö myös muodollisesti ottaa vastatakseen remontin kuluista.

Asunto-osakeyhtiön tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittava kirjanpitolain ja asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaisesti (AOYL 10:3 §). Kirjanpitolain mukaan mm. osakeyhtiöt, osuuskunnat, asumisoikeusyhdistykset ja muut yhteisöt ovat aina kirjanpitovelvollisia (kirjanpitolain 1 luvun 1 §). Edellä osakeyhtiöillä tarkoitetaan myös asunto-osakeyhtiöitä.

Käytännössä esimerkiksi yhden osakehuoneiston yhtiön ja erillistaloista muodostuvassa yhtiön rahaliikenne voidaan järjestää siten, että osakkaat ottavat huoneistoihinsa liittyvät yhtiön kulut henkilökohtaisesti vastattavakseen sillä seurauksella, että yhtiön kirjanpitoon on tarpeen merkitä vain kiinteistövero ja vastaavia ”jaottomia”, yhtiölle osoitettuja laskuja (tällaisia muita maksuja voivat olla esimerkiksi kiinteistön vesi- ja jätehuoltokulut).