10.03 § Toimintakertomus, vastikerahoituslaskelma (AOYL 10:5.2, 1-kohta) ja hyvä kirjanpitotapa (KPL 1:3 §)

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

10.03 § Toimintakertomus, vastikerahoituslaskelma (AOYL 10:5.2, 1-kohta) ja hyvä kirjanpitotapa (KPL 1:3 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 10 Syys 2012, 14:18

Tuntematon kysyi;

6.1. AOYL:n mukaiset toimintakertomustiedot

Jäljempänä käydään läpi AOYL 10 luvun 5-7 §:ien määrittelemät, toimintakertomuksessa ilmoitettavat tiedot. Esitetyissä esimerkeissä on otettu huomioon AOYL:a koskevan hallituksen esityksen (HE 24/2009 vp) perusteluissa esitettyjä kannanottoja.

6.1.1. Yhtiövastikkeen käyttö ja vastikerahoituslaskelma

Toimintakertomuksessa on oltava tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jos vastiketta voidaan periä eri tarkoituksiin eri perustein. Selvitys on vakiintuneesti annettu erillisellä laskelmalla eli ns. vastikerahoituslaskelmalla (jälkilaskelma).

Vastikerahoituslaskelma on tilinpäätöshetkelle eri vastiketuloista ja niillä katettavista menoista laadittava suoriteperusteinen rahavirtalaskelma. Vastikerahoituslaskelma on kumulatiivinen vastiketulojen ja niillä katettavien menojen kertymishistoria, johon sisältyvät tilikauden luvut sekä edellisiltä tilikausilta siirtyvä yli- tai alijäämä. Laskelman laatimisella varmistetaan se, että kullakin vastikkeella ja siihen liittyvillä muilla tuloilla katetaan vain niitä menoja, joihin vastiketta voidaan käyttää. Jos yhtiössä peritään osakkailta vain yhtä vastiketta, ei erillistä vastikerahoituslaskelmaa vaadita. Vastikerahoituslaskelman tarkoitus on turvata osakkaiden yhdenvertaisuus. Vastikerahoituslaskelmassa esitettävien erien tulee vastata tuloslaskelmassa ja taseessa esitettäviä tietoja ja laskelman osoittaman eri vastikkeiden kokonaisyli- tai alijäämän tulee täsmätä taseen osoittaman rahoitusaseman kanssa.

Vastikerahoituslaskelmamalli on yleisohjeen liitteenä 4.

Kysymys:

Voiko hallitus ja yhtiökokous esittää ja päättää mitä tahansa tästä laista ja ohjeesta riippumatta?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 10.3 § Toimintakertomus, vastikerahoituslaskelma (AOYL 10:5.2, 1-kohta) ja hyvä kirjanpitotapa (KPL 1:3 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 10 Syys 2012, 14:21

AOYL 10:3 §:n mukaan asunto-osakeyhtiön tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittava kirjanpitolain ja AOYL 10 luvun säännösten mukaisesti. AOYL 10:5 §:n mukaan asunto-osakeyhtiössä on aina laadittava toimintakertomus, jossa on ilmoitettava AOYL:ssa tarkemmin määritellyt tiedot. Asunto-osakeyhtiön on siten laadittava toimintakertomus silloinkin kun yhtiön ei tarvitsisi sellaista laatia kirjapitolain nojalla. AOYL 10:5.2 §:n 1-kohdan mukaan toimintakertomuksen tulee sisältää tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jos vastike voidaan periä eri tarkoituksiin eri perustein. Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisvelvollisuutta ja sisältöä koskeva AOYL:n sääntely on pakottavaa. Siitä ei siten voida poiketa edes osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä.

Kysymyksessä siteerattu vastikerahoituslaskelman esittämistä koskeva teksti on peräisin Työ- ja elinkeinoministeriön Kirjanpitolautakunnan yleisohjeesta asunto-osakeyhtiöiden ja muiden keskinäisten kiinteistöyhtiöiden kirjanpidosta, tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta (mainittu ohje on luettavissa osoitteessa;
http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.n ... enDocument).

Yleisohjeen tarkoituksena on opastaa asunto-osakeyhtiöiden ja muiden keskinäisten kiinteistöyhtiöiden kirjanpitoon, tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen liittyvien erityiskysymysten ratkaisussa, yhtenäistää kirjanpitovelvollisten kirjanpito- ja tilinpäätöskäytäntöjä sekä edistää hyvää kirjanpitotapaa. Kirjanpitolain 1:3 §:n mukaan kirjanpitovelvollisen on noudatettava hyvää kirjanpitotapaa. Hyvällä kirjanpitotavalla tarkoitetaan kirjanpitolain sääntelyä täydentäviä periaatteita, jotka sallivat useampia ratkaisuja kirjanpidon käytännön toteuttamisessa ja soveltamisessa kirjanpitovelvollisen oloihin.


Palaa sivulle “10 luku Oma pääoma, tilinpäätös ja toimintakertomus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija