6:22 § Tase-erittelyiden julkisuus (KPL 3:13 §), Toimintakertomuksen sisältö (AOYL 10:3 ja 5-7 § ja KPL 3 luku) ja osakkaan kyselyoikeus (AOYL 6:25 §)

Yhtiökokouksen toimivalta, oikeus saada asia yhtiökokoukseen, päätettävät asiat, osakkaan äänimäärä, esteellisyys, kokouspaikka, kokouskutsu ja kokousasiakirjat, puheenjohtaja ja pöytäkirja, osakkaan kyselyoikeus, päätös kunnossapidosta, muutostyöstä, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja yhtiön rakennejärjestelyistä, yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

6:22 § Tase-erittelyiden julkisuus (KPL 3:13 §), Toimintakertomuksen sisältö (AOYL 10:3 ja 5-7 § ja KPL 3 luku) ja osakkaan kyselyoikeus (AOYL 6:25 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:20

Kun isännöitsijä kieltäytyy toimittamasta tase-erittelyjä yhtiökokouksen tilinpäätöksen liitteinä, niin miten pitäisi toimia?

Kun laissa edellytetään, että eri vastikkeista tehdään jälkilaskelmat, niin edellyttääkä tämä mitään jatkolta. Jos esimerkiksi vesimaksun jälkilaskelma osoittaa, että vasi maksoi 19 € henkilöltä kuukaudessa, mutta perittiin vain 15 €, Pitäisikö tämä periä jälkikäteen? Entä, onko oikein määritellä edeölleen vesimaksuksi 15 €, vaikka tiedetään sen maksavan 20 €. Mitä asiassa voi yksittäinen osakkeenomistaja tehdä?

Jos hallitus esittää yhtiökokouksessa toimintakertomuksessa virheellisiä tietoja, niin onko niitä mahdollista saada korjatuksi vai onko kertomus hyväkysttävä siinä muodossa, kun hallitus sen esittää?

Tarkennuksena: esimerkiksi, jos jälkilaskelma poikkeaa täysin totuudesta, niin onko osakkeenomistajalla oikeus vaatia sen korjaamista, koska sitä käytetään myöhemmin talousarvion pohjana?

Luin jostain, että tase-erittelyt eivät ole julkisia. Jostain muualta luin, ettei niitä tarvitse rekisteröidä. Tulkitsenko oikein, kun ajattelen, että ne ovat julkisia osakkeenomistajille, mutta eivät patentti- ja rekisterihallitukselle?

Minulta on jäänyt muutama kysymys vastaamatta:
1. isännöitsijä väittää, etteivät tase.erittelyt ole julkisia ja kieltäytyy liittämästä niitä tilinpäätökseen. Mikä on oikein?
2. Yhtiökokoukssessa puhetta johtanut juristi väitti, että toimintakertomus on hallituksen kertomus ja se voi kirjata sinne mitä hyvänsä.
3. esim. jälkilaskelmat puuttuivat eikä tilintarkastaja eikä juristipuheenjohtaja halunneet niitä korjattavan.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 6:22 § Tase-erittelyiden julkisuus (KPL 3:13 §), Toimintakertomuksen sisältö (AOYL 10:3 ja 5-7 § ja KPL 3 luku) ja osakkaan kyselyoikeus (AOYL 6:25 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:29

Kirjanpitolain mukaan tilinpäätöksessä ja toimintakertomuksessa on annettava oikeat ja riittävät tiedot yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Lisäksi kirjanpitolaissa säädetään yleisistä tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisperiaatteista. AOYL:n mukaan asunto-osakeyhtiön toimintakertomus on laadittava kirjanpitolain ja asunto-osakeyhtiölain mukaan. AOYL:ssa on KPL:ia täydentäviä erityissäännöksiä toimintakertomuksen sisällöstä, kuten vaatimukset yhtiövastikkeen käyttöä koskevista tiedoista, jos yhtiövastiketta voidaan periä eri tarkoituksiin eri perustein (esim. hoitovastike ja veden käyttöön perustuva vesimaksuvastike) ja tiedot talousarvion toteutumisesta ja selvitys poikkeamista talousarvioon nähden (AOYL 10:5.2 §:n 1 ja 5 kohta).

Viimeksi mainittuja tietoja tarvitaan sen varmistamiseksi, että eri vastikkeita on peritty ja käytetty yhtiöjärjestyksen mukaisesti. AOYL:ssa ei ole erityissäännöstä siitä, miten yhtiön on meneteltävä, jos tiettyyn tarkoitukseen (esim. vesimaksu) on peritty osakkailta vastiketta huomattavasti enemmän tai vähemmän kuin todelliset kustannukset. Käytännössä tällaiset huomattavat ylitykset tai alitukset tulisi tasoittaa myöhempien vuosien vastikkeissa.

Tase-erittelyt eivät ole julkisia (KPL 3:13 §). Jos hallitus kieltäytyy antamasta kysymyksessä tarkoitettuja tietoja, osakas voi vaatia, että tiedot on annettava tilintarkastajalle (tai toiminnantarkastajalle), jonka on annettava kuukauden kuluessa kirjallinen lausunto tiedon vaikutuksesta tilintarkastuskertomukseen tai toiminnantarkastuskertomukseen. Lausunto on pidettävä osakkaiden nähtävänä ja viipymättä lähetettävä kysymyksen esittäneelle osakkaalle (AOYL 6:25 §).


Palaa sivulle “6 luku Yhtiökokous”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija