6:19 § Päätösehdotusten perusteluiden liittäminen kokouskutsuun ja osakkaiden nähtävänä pidettäviin kokousasiakirjoihin (AOYL 6:19 § ja 22 §)

Yhtiökokouksen toimivalta, oikeus saada asia yhtiökokoukseen, päätettävät asiat, osakkaan äänimäärä, esteellisyys, kokouspaikka, kokouskutsu ja kokousasiakirjat, puheenjohtaja ja pöytäkirja, osakkaan kyselyoikeus, päätös kunnossapidosta, muutostyöstä, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja yhtiön rakennejärjestelyistä, yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

6:19 § Päätösehdotusten perusteluiden liittäminen kokouskutsuun ja osakkaiden nähtävänä pidettäviin kokousasiakirjoihin (AOYL 6:19 § ja 22 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:19

Kun hallitus tuo yhtiökokoukselle päätettäväksi vaikkapa kerhohuoneen käytöstä päättäminen, tai järjestyssäännöistä päättäminen, tai pihan sulkeminen puomilla, niin tulisiko hallituksen esittää listalla myös esityksensä perustelut.

Itse tein yhtiökokoukselle kolme perusteltua esitystä ja pyysin, että niiden perustelut liitetään kokouskutssuun. Hallitus ei liittänyt, vaan liitti vain varsinaiset esitykset ilman perusteita ja osin esityksestäni poiketen, siis väärentäen esitystyä. Onko tähän ratkaisua, miten edetä? Tuleeko hallituksen esittää perustelut omille esityksilleen? Ja liittää pyynnöstäni lyhyt perusteluni asialistaan?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 6:19 § Päätösehdotusten perusteluiden liittäminen kokouskutsuun ja osakkaiden nähtävänä pidettäviin kokousasiakirjoihin (AOYL 6:19 § ja 22 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:29

Lain mukaan kutsussa on mainittava ainakin hallituksen päätösehdotukset (AOYL 6:19 §). Laissa ei säädetä nimenomaisesti osakkaan päätösehdotuksen mainitsemisesta kokouskutsussa, mutta kutsussa on kuitenkin mainittava sellaiset osakkaiden kirjalliset ehdotukset yhtiökokoukselle kuuluviksi päätettäviksi asioiksi, jotka hallitus on saanut niin hyvissä ajoin, että ehdotus voidaan sisällyttää ennen kokouskutsun toimittamista (ks. AOYL 6:6 §). Viimeksi sanotun perusteella on perusteltua, että kutsussa mainitaan myös samalla tavalla hallituksen tietoon tulleesta päätösehdotuksesta.

Laissa ei edellytetä päätösehdotusten perusteluiden sisällyttämistä kutsuun eikä osakkaiden nähtävänä ennen kokousta pidettäviin muihin asiakirjoihin (AOYL 6:22 §). Yleensä perusteluiden esittäminen ainakin osakkaiden saatavana etukäteen pidettävissä kokousasiakirjoissa on tarpeen ja yhtiön johtoa koskevien yleisten periaatteiden (1:11 §) mukaista, jotta asiasta voidaan tehdä perusteltu päätös. Laissa ei nimenomaisesti säädetä osakkaan päätösehdotuksen ja sen perusteluiden pitämisestä muiden osakkaiden nähtävänä, mutta nähtävänä pitovelvollisuus voi olla johdettavissa johdon yleisiä velvollisuuksia koskevista periaatteista ja periaatteista, jotka koskevat osakkaan ehdotuksen saattamista muiden osakkaiden tietoon.


Palaa sivulle “6 luku Yhtiökokous”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija