6:13 Osakehuoneiston osakkeiden äänimäärä huoneistoon liittyvän kiinteistön osan pienentämisen jälkeen (ks. myös 6:34 ja 35 §)

Yhtiökokouksen toimivalta, oikeus saada asia yhtiökokoukseen, päätettävät asiat, osakkaan äänimäärä, esteellisyys, kokouspaikka, kokouskutsu ja kokousasiakirjat, puheenjohtaja ja pöytäkirja, osakkaan kyselyoikeus, päätös kunnossapidosta, muutostyöstä, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja yhtiön rakennejärjestelyistä, yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

6:13 Osakehuoneiston osakkeiden äänimäärä huoneistoon liittyvän kiinteistön osan pienentämisen jälkeen (ks. myös 6:34 ja 35 §)

ViestiKirjoittaja OM » 13 Marras 2012, 17:32

Hei, meillä on kolmen rakennuspaikan muodostama As Oy. Rakennusmaat ovat suurinpiirtein samankokoiset kaikilla, mutta yhteen tonttiin kuului aiemmin tieosuutta, jonka Espoon kaupunki on myöhemmin lunastanut itselleen. Nyt meillä on se tilanne, että osakkeet on jaettu ennen tieosuuden lunastamista tonttien kokonaispinta-alojen mukaan, eli tällä entisellä tienomistajalla on reilu osake-enemmistö vaikka nykyään hänen osuutensa kokonaispinta-alasta on noin kolmannes. Meillä on tulossa yhtiökokous. Onko tässä tilanteessa reilua, että tällä yhdellä omistajalla on reilu äänienemmistö vaikka tontti on samankokoinen kuin muilla? Voiko tähän soveltaa jotain pykälää, jolla saataisiin äänioikeudet tasattua? Meillä muistaakseni luki yhtiöjärjestyksessä että osakkeet määräytyy pinta-alojen mukaan.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 6:13 Osakehuoneiston osakkeiden äänimäärä huoneistoon liittyvän kiinteistön osan pienentämisen jälkeen (ks. myös 6:34 ja 35 §)

ViestiKirjoittaja OM » 13 Marras 2012, 17:32

Katualueosuuden lunastaminen yhden tontin osan kohdalta ei vaikuta yhtiön osakkeiden tuottamaan äänimäärään. Jos osakkeiden perusteella hallitun osakehuoneiston tai kiinteistön osan pinta-ala myöhemmin pienenee, tämä ei vaikuta kyseisten osakkeiden tuottamaan äänimäärään. Jos halutaan, että kunkin osakehuoneiston osakemäärä tai osakeryhmän äänimäärä vastaa paremmin mainitsemaanne pinta-alaperiaatetta, tähän päästään vain muuttamalla yhtiöjärjestystä. Tällaiseen päätökseen vaaditaan 2/3:n määräenemmistöpäätöksen (AOYL 6:34 §) lisäksi sen osakkaan suostumus, jonka osakemäärä vähentyisi (6:35 §)


Palaa sivulle “6 luku Yhtiökokous”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija