6:34 § - Päätös vesimittareihin perustuvaan vesivastikkeeseen siirtymisestä (AOYL 6:26.2 §)

Yhtiökokouksen toimivalta, oikeus saada asia yhtiökokoukseen, päätettävät asiat, osakkaan äänimäärä, esteellisyys, kokouspaikka, kokouskutsu ja kokousasiakirjat, puheenjohtaja ja pöytäkirja, osakkaan kyselyoikeus, päätös kunnossapidosta, muutostyöstä, yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja yhtiön rakennejärjestelyistä, yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen
msvkth
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Marras 2013, 12:38

6:34 § - Päätös vesimittareihin perustuvaan vesivastikkeeseen siirtymisestä (AOYL 6:26.2 §)

ViestiKirjoittaja msvkth » 25 Marras 2014, 22:22

Taloyhtiöömme on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit v 2010 putkiremontin yhteydessä. Jotta ne voidaan lukea ja vesi laskuttaa kulutuksen mukaan, se vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen. Uudessa yhtiöjärjestyksessä on muutettu vastikepykälä kohta siltä osin seuraavasti: " Huoneistojen kulutetusta vedestä ja jätevedestä sekä veden lämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus huoneistokohtaisen mittauksen perusteella, jos huoneistoihin asennetaan yhtiön toimesta vastaavat mittauslaitteet. Kun laitteet on asennettu, suoritetaan mittauksen perusteella laskutettavat kustannukset mainittuun vastikkeeseen sisältyvien vastaavien kustannusten sijasta." Tätä uutta yhtiöjärjestystä ei ole toimitettu maistraattiin, koska kaksi osakkeen omistajaa (24 :stä) ei ole palauttanut suostumus paperiaan yhtiöjärjestyksen muutokseen ja koska vanhassa yhtiöjärjestyksessä on kohta missä sanotaan että kaikkien osakkeenomistajien hyväksyminen muutokseen pitää olla. Tämän vuoksi vesimittareita ei ole luettu.
KYSYMYS: Voiko taloyhtiö menetellä näin ja jättää mittarit lukematta ja hyödyntämättä niitä alkuperäisessä tarkoituksessa ? Mitä taloyhtiö voi tehdä tässä tapauksessa, jos kahdelta osakkeen omistajalta ei saada suostumusta ?

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 6:34 § - Päätös vesimittareihin perustuvaan vesivastikkeeseen siirtymisestä (AOYL 6:26.2 § ja 6:)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 04 Joulu 2014, 14:34

Yhtiöjärjestyksen muutoksessa tarkoitttu uusi vastikeperuste tulee voimaan, kun yhtiöjärjestyksen muutos on rekisteröity (AOYL 6:34.3 §).

Lain pääsäännön mukaan yhtiöjärjestyksen muutokseen, jolla vanha vastikeperuste korvataan veden todelliseen (mittaroituun) kulutukseen perustuvalla vastikkeella riittää tavallinen enemmistöpäätös (>50% annetuista äänistä). Yhtiöjärjestyksessä voi kuitenkin määrätä tiukemmista vaatimuksista (AOYL 6:26.2 §), kuten kysyjän taloyhtiössä on ilmeisesti tehty.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen sen kohtuuttomuuten perustuvalla kanteella tuomioistuimessa (AOYL 6:36 §) ei näytä todennäköiseltä, koska nykyistä voimassa olevaa yhtiöjärjestystä vastaava kustannusten jakoperuste on edelleen yleisesti käytössä eivätkä olosuhteet - esim. veden ja jätenveden kulut joita vastikkeella katetaan - eivät ilmeisesti ole muuttuneet tavalla, jota ei olisi voinut ennakoida ja joka muutos olisi olennainen. Lain lähtökohta on, että osakehuoneiston ostaessaan osakas hyväksyy voimassa olevasta yhtiöjärjestyksestä ilmenevät yhtiön kustannusten jakoperusteet (esim. hoito- ja rahoitusvastike, vesimaksu jne.).


Palaa sivulle “6 luku Yhtiökokous”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija