5:3 § Muutostyön kieltäminen, tuomioistuimen päätös ja kohtuuton ehto (AOYL 5:3.2 § ja 5:6 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

5:3 § Muutostyön kieltäminen, tuomioistuimen päätös ja kohtuuton ehto (AOYL 5:3.2 § ja 5:6 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:12

Talonyhtiö kielsi pergolan rakentamisen. Ehdotimme matalampaa ja pienempää pergolaa mutta se ei myöskään käynyt. Voiko taloyhtiö todella kieltää kevytrakenteisen pergolan rakentamisen? Pergola olisi purettavissa helposti koska se on kasattu pulteilla ja siipimuttereilla ja se ei olisi kiinni maassa. Onko tämä pergola vai paviljonki? Mitä laki sanoo jos pystytän pihalle kaupasta ostettavan pavijonkin? Olen kuulut että paviljonki rinnastetaan puutarhapöytiin ja tuoleihin.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 5:3 § Muutostyön kieltäminen, tuomioistuimen päätös ja kohtuuton ehto (AOYL 5:3.2 § ja 5:6 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:24

Lain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi kieltää muutostyön, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty.

Muutostyöoikeus koskee vain yhtiöjärjestyksen mukaan osakashallinnassa olevaa aluetta (Turun hovioikeus 17.9.1982, nro 1218; Korkein oikeus 2005:26). Yksittäistapauksia on arvioitava tapauskohtaisesti. Lakiperusteluiden mukaan muutostyön kieltäminen on yleensä kohtuutonta silloin, jos muutostyö on mahdollista toteuttaa siten, ettei siitä aiheudu olennaista haittaa, tai jos osakas korvaa siitä aiheutuvan vahingon tai haitan. Yhtiöllä tai toisella osakkaalla on oikeus kieltää muutostyö kokonaan ainoastaan, jos haittaa tai vahinkoa ei olisi mahdollista kokonaan poistaa ja on kohtuutonta edellyttää suostumuksen antamista edes korvausta vastaan. Haitan arvioinnissa rakennuksen ulkonäköön vaikuttavaan muutokseen rinnastetaan myös osakkeenomistajahallinnassa olevalle pihalle tai parvekkeelle tehtävät laitteet ja rakennelmat, jotka vaikuttavat olennaisesti kiinteistön ulkonäköön. (hallituksen esitys 24/2009 vp, s. 103)

Lain mukaan tuomioistuin voi oikeuttaa osakkeenomistajan tekemään muutoksen, jos sen kieltäminen tai toteuttaminen yhtiön tai toisen osakkeenomistajan asettamin ehdoin olisi kohtuutonta. Oikeuskäytännössä on sallittu osakashallinnassa olevalle piha-alueelle kivillä päällystetty oleskelutila ja 10 tuijapensasta. Kyseisessä tapauksessa muutoksia pidettiin sallittuina, koska niistä ei aiheutunut naapurille haittaa ja pihaa edelleen käytettiin normaaliin rivitaloasumiseen kuuluvaan oleskeluun (Helsingin hovioikeus 9.1.1991, nro 61). Pergolan tai paviljongin rakentamiseen ei ole tiettävästi otettu oikeuskäytännössä kantaa. Myöskään oikeusministeriö ei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen.


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija