5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus ja muutostyöilmoitus (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus ja muutostyöilmoitus (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:08

Haluaisin laajentaa olemassa olevaa terassia rivitalo-osakkeeni pihaan. Taloyhtiön muutamassa pihassa on terasseja, jotka peittävät noin 30% piha-alueesta, loppuosa on nurmikkoa. Omalla pihallani haluaisin laajentaa terassin kattamaan koko piha-alueen. Tuleeko minun osakkaana pyytää lupa hallitukselta terassin tekoon tai edellytetäänkö laajennustyöhön muita lupia..? Yhtiöjärjestyksessämme ei edellytetä isännöitsijää, enkä tiedä kenen puoleen kääntyä. Kiitos jo etukäteen avusta!

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 5:1 § Osakkaan muutostyöoikeus ja muutostyöilmoitus (AOYL 5:1 §, 5:2 §, 5:3 ja 5:4 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:20

Osakkaalla on oikeus tehdä muutoksia osakkeenomistuksen perusteella hallitsemissaan tiloissa. Muutostyöoikeus koskee piha-aluetta, jos sen hallinta perustuu yhtiöjärjestykseen (piha-alueen hallinta on mainittu yhtiöjärjestyksessä). Kysymyksessä tarkoitetusta muutostyöstä on ilmoitettava etukäteen yhtiön hallitukselle (yhtiössä ei ole isännöitsijää). Yhtiö tai toisen osakas voi asettaa ehtoja muutostyölle, jos se voi vahingoittaa rakennusta tai siitä voi aiheutua muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle (myös ulkonäköhaitat otetaan huomioon piha-alueella). Yhtiö tai toinen osakas voi kieltää muutostyön, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kuten otetaan huomioon aiheutuva haitta ja osakkaalle koituva hyöty. Suunnitellun terassin sijainti, rakennuksen, piha-alueen ja terassin ulkonäkö ja terassin rakennustekniset seikat otettaneen huomioon em. haittoja arvioitaessa (en arvioi näitä seikkoja).

Jos piha-alueen hallinta ei perustu yhtiöjärjestyksen määräykseen, taloyhtiöllä on periaatteessa laajempi oikeus asettaa ehtoja tai kieltää muutostyö, koska osakkaalle ei ole lakiin perustuvaa oikeutta muutokseen. Tällöinkin osakkaan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen yhtiölle.


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija