5:1 § Osakkaan oikeus muutostyöhön ja vahingonkorvausvastuu (AOYL 5:1 ja 24:2 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
Tuntematon
Viestit: 119
Liittynyt: 10 Marras 2011, 21:19

5:1 § Osakkaan oikeus muutostyöhön ja vahingonkorvausvastuu (AOYL 5:1 ja 24:2 §)

ViestiKirjoittaja Tuntematon » 17 Elo 2012, 15:08

Kenen vastuulla on, jos asunto-osakeyhtiön osakas tilaa raja-aidan teon ja yksi tolppajalka osuu sähkökaapeliin? 

Olisiko taloyhtiön pitänyt selvittää kaapelien sijainti vai olisiko osakkaan pitänyt selvittää missä kohtaa pihalla menee sähkökaapeleita? 

Urakoitsijalle tilanne oli uusi, koska yleensä omakotitalojen välissä ei kulje sähkökaapeleita. Tässä tapauksessa kyse oli yösähkön ohjauskaapelista.

Jyrki OM
Ylläpitäjä
Viestit: 150
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:49

Re: 5:1 § Osakkaan oikeus muutostyöhön ja vahingonkorvausvastuu (AOYL 5:1 ja 24:2 §)

ViestiKirjoittaja Jyrki OM » 17 Elo 2012, 15:19

Kysymyksestä ei ilmene, onko sähkökaapeli taloyhtiön asentama (vai toisen osakkaan asennus) tai muuten yhtiön tiedossa eikä sitä, onko aitatyön teettänyt osakas ilmoittanut taloyhtiölle etukäteen työstä niin yksityiskohtaisesti (esim. aidan tolppien sijaiinnit ja tolppien anturoiden syvyys), että yhtiö on voinut arvioida työn vaikutuksia myös tältä kannalta. En ole rakennustekniikan tuntija, joten en voi ottaa kantaa siihen, miten suuri yllätys sähköjohdon sijainti on ollut. Nuoruuteni rakennustyömaakokemusten perusteella erilaisten maanalaisten johtojen sijaintia ei ainakaan aiemmin dokumentoitu kovinkaan tarkasti asuintalojen kiinteistöillä.

Lähtökohtaisesti työn teettäjä vastaa aina vahinkojen välttämiseksi tarvittavien selvitysten tekemisestä ja työnsä aiheuttaman vahingon korvaamisesta. Muun muassa edellä mainitsemani seikat voivat vaikuttaa siihen, katsottaisiinko yhtiön myötävaikuttaneen vahingon syntymiseen siten, että se voisi rajoittaa työn teettäneen osakkaan tai tämän käyttämän urakoitsijan vastuuta suhteessa yhtiöön (jos johto kuului yhtiölle) tai synnyttää yhtiön (rinnakkaisen) korvausvastuun suhteessa muuhun vahingonkärsijään (esim. johdon asentanut toinen osakas). Jos yösähköjohto on toisen osakkaan asentama eikä hän ole ilmoittanut siitä yhtiölle (eikä yhtiö ole saanut siitä muuten tietoa), tämä saattaa poistaa korvausvastuun suhteessa johdon asennuttaneeseen osakkaaseen.

Vastuun jakautumiseen urakoitsijan, työn aitatyön teettäneen osakkaan ja vahingon kärsijän (esim. yhtiö, toinen osakas) kesken vaikuttaa myös urakoitsijan huolellisuuden arviointi (esim. se, onko urakoitsija selvittänyt vastaavissa töissä tavanomaisella, hyvän rakennustavan mukaisella, huolellisuudella mahdolliset kaivamis- ja asennustöiden esteet).


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija