5:01 Osakkeenomistajan muutostyöoikeus, talonyhtiön rakennusvaihe (AOYL 5:1 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

5:01 Osakkeenomistajan muutostyöoikeus, talonyhtiön rakennusvaihe (AOYL 5:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 31 Loka 2012, 10:18

Onko isännöitsijällä/taloyhtiöllä oikeus puuttua osakkaan tilaaman parketin asentamiseen muovimaton PÄÄLLE uudiskohdeasunnon hallintaoikeuden siirryttyä mutta rakennusvaiheen ollessa virallisesti käynnissä?

Olemme ostaneet uuden parketin ja tilanneet sille ammattiasennuksen samasta liikkeestä. Parketti on tarkoitus asentaa vastavalmistuneeseen asuntoomme, jonka hallintaoikeus siirtyi rakennuttajalta (SRV) meille asunnon valmistuessa 30.12.2011. Asunnossa on nyt aivan uusi muovimatto, jonka päälle parketti on tarkoitus asentaa ennen sisäänmuuttoamme. Kun muovimatto jää alle, ei asunnon äänieristys muutu, eli muutostyö ei vaikuta muihin osakkaisiin tai yhtiöön. Lisäksi asentajaliikkeen kanssa on sovittu, että he suorittavat asennuksen yhteydessä mahdolliset väliovien lyhentämiset ilmanvaihdon takaamiseksi (parketti on 15 mm paksu) ja laittavat tarvittaessa parketin ja muovimaton väliin vielä jonkun ekstraeristeen.

Tutustuimme asunto-osakeyhtiölaista laadittuihin ohjeisiin. Niissä sanotaan että ilmoitusvelvollisuus koskee lattiaremontteja siinä tapauksessa, että muovimatto VAIHDETAAN parkettiin tai jos remontti ”vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan asemaan”. Koska tästä ei ole kyse, oletimme kaiken olevan kunnossa varsinkin kun asennuksen tulee tekemään ammattilainen, mutta päätimme silti mainita asiasta isännöitsijälle.

Isännöitsijän mukaan lattiaa ei kuitenkaan saa asentaa, koska rakennusvaihe on vielä kesken. Taloyhtiö valmistuu kokonaisuudessaan nimittäin vasta kesäkuussa, vaikka oma asuntomme ja portaamme on valmis ja joudumme jo maksamaan hoitovastiketta. Mitä lakia tässä siis sovelletaan ja keneen tulisi olla yhteydessä luvan saamiseksi? Tulkintamme mukaan parketin latominen vahingoittumattoman muovimaton päälle voidaan rinnastaa seinän tapetointiin osakkaan ilmoitusvelvollisuuden suhteen, ja kai seinän tapetointiakin saa tehdä ennen rakennusvaiheen päättymistä?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:1 Osakkeenomistajan muutostyöoikeus, talonyhtiön rakennusvaihe (AOYL 5:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 31 Loka 2012, 10:27

Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 4 momentin mukaan osakkaan muutostyöoikeutta koskevia säännöksiä ei sovelleta sellaiseen muutostyöhön, joka on tehty ennen asuntokauppalaissa tarkoitetun rakentamisvaiheen päättymistä. Asuntokauppalain mukaan rakentamisvaihe päättyy, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt yhteisön rakennuksen tai rakennukset kokonaisuudessaan käyttöön otettaviksi ja yhteisölle on valittu 2 luvun 23 §:ssä tarkoitettu hallitus.

Asunto-osakeyhtiölain muutostöitä koskevaa 5 luvun 1 §:ää sovelletaan lain sanamuodon mukaan osakkeenomistajaan. Osakkeenomistajalla on siten oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Kysymyksessä mainittua parketin asentamista tulee osakkeenomistajan kannalta tarkastella muutostyönä. Emme ota kantaa siihen rakennustekniseen kysymykseen, täyttääkö parketin asentaminen muovimaton päälle rakentamiselle asetetut tekniset vaatimukset.

Asunnon kauppaan voi liittyä esimerkiksi omistuksenpidätysehto, jonka mukaan myyjä pitää kauppahintasaatavansa turvaamiseksi itsellään omistusoikeuden kaupan kohteeseen siihen asti, kunnes kauppahinta on kokonaan maksettu. Isännöitsijän menettely tapauksessa voi siten perustua siihen, että kysyjä ei vielä ole osakkeenomistaja, jonka muutostyöoikeudesta asunto-osakeyhtiölaissa säädetään.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:1 Osakkeenomistajan muutostyöoikeus, talonyhtiön rakennusvaihe (AOYL 5:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 31 Loka 2012, 10:49

Olen kysellyt X Oy:stä ensi vuonna myyntiin tulevia asuntoja. Haluan nimenomaan ammeen. Jos se mahtuu kylpyhuoneessa niin lisämaksusta sen on ennen aina saanut halutessaan rakennusvaiheessa laitattaa. Mutta nyt tuli yllätys.

Sieltä sanottiin että ehei! Nyt ostatte ensin asunnon. Sitten kun se on valmis ja taloyhtiö perustettu niin sitten voitte anoa lupaa ammeen laittamiseen taloyhtiöltä. Siis anteeksi kuinka? Ostan asunnon ja sitten rukoilen lupaa kylpemismuotoon taloyhtiöltä? Voiko näin tehdä? Onko taloyhtiöllä valta päättää omistuosasunnon omistajan kylpemismuodostakin? Siis jo lupaa ammeeseen ei tule niin he määrävsät että käyn loppuelämän suihkussa vai? Mitä sanoo laki tällaisesta diktatuurista? Eikö kalliissa omistusasunnossa saa kylpeä ammeessa jos haluaa? Ihan keneltäkään lupaa kysymättä? Voi herranen aika! Aika oleellinen asia niille, jotka ammeesta tykkäävät..,.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:1 Osakkeenomistajan muutostyöoikeus, talonyhtiön rakennusvaihe (AOYL 5:1 §)

ViestiKirjoittaja OM » 31 Loka 2012, 11:01

Asunto-osakkeen ostamista suunnittelevalla mahdollisella tulevalla osakkeenomistajalla ei ole oikeutta rakennuttajaa sitovasti määrätä siitä, miten rakennustyö toteutetaan ja minkälaisia asuntoja rakennetaan.

Osakkeenomistajan oikeudesta muutostöihin osakehuoneistossaan säädetään asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:ssä. Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä lain 5 luvun 2 §:ssä säädetyllä tavalla. Yhtiö voi kieltää muutostyön, esimerkiksi ammeen asentamisen, vain jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty. Yhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja, jotka ovat tarpeen rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija