5:7 § Muutostyön valvonta, valvontavastuun jako yhtiön ja osakkaan kesken, virheellinen lattiakaivo (AOYL 5:7 §)

Osakkaan muutostyöoikeus, yhtiön muutostyö, muutostyötä koskevat ilmoitukset ja valvonta, viranomaisen lupa ja muutostyö tuomioistuimen päätöksellä
OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

5:7 § Muutostyön valvonta, valvontavastuun jako yhtiön ja osakkaan kesken, virheellinen lattiakaivo (AOYL 5:7 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 09:02

Osakkeenomistaja on teettänyt ulkopuolisella urakoitsijalla laajan remontin asunto-osakeyhtiössä. Siihen liittyen osakkeenomistaja on toimittanut lain vaatiman muutostyöilmoituksen ja taloyhtiön puolesta korjausta on valvonut isännöitsijä paikanpäällä. Korjauksen valvonta koski lattiakaivojen vaihtoa sekä lattiakaivon asennusta WC-tilaan. Osakkeenomistaja on vielä valvontakäynnin jälkeen toimittanut selkeät valokuvat lattiakaivoista, jotka isännöitsijä on kirjallisesti hyväksynyt antamalla luvan tehdä valut. Taloyhtiö on myös maksanut kaivojen vaihdon ja materiaalit. Hyvin nopeasti remontin valmistuttua ilmeni, että WC:n lattiakaivoksi oli asennettu vääränlainen kaivo (kuivakaivo), joka päästää hajuja/kaasuja läpi eikä siten vastaa rakennusmääräyksiä. Jälkikäteen kaivoa tutkineen teknisen LVI-asiantuntijan lausunnon mukaan kaivo tulee joko vaihtaa tai ottaa pois kokonaan. Kyseinen LVI-asiantuntija oli sitä mieltä, että kuvista näki heti, että kyseessä on vääränlainen kaivo. Isännöitsijä on osakkeenomistajan mielestä toiminut huolimattomasti valvoessaan työtä ja mahdollisesti ollut myös täysin epäpätevä suorittamaan valvontaa. Taloyhtiön muissa asunnoissa valvonnan oli suorittanut tekninen asiantuntija.

Kuka vastaa tässä tapauksessa kaivon vaihdon kustannuksista, Valvoja = isännöitsijä, taloyhtiö, urakoitsija tai osakkeenomistaja?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 5:7 § Muutostyön valvonta, valvontavastuun jako yhtiön ja osakkaan kesken, virheellinen lattiakaivo (AOYL 5:7 §)

ViestiKirjoittaja OM » 26 Loka 2012, 09:19

Taloyhtiön oikeudesta valvoa osakkeenomistajan asunnossaan toteuttamaa muutostyötä säädetään lain 5 luvun 7 §:ssä (kunnossapitotöiden osalta valvonnasta säädetään lain 4 luvun 9 §:ssä). Säännösten taustalla on ajatus siitä, että osakkaan toteuttamasta remontista saattaa aiheuttaa yhtiölle tai muille osakkeenomistajille haittaa, minkä vuoksi yhtiöllä on oltava oikeus valvoa työn toteuttamista. Isännöitsijän talonyhtiön puolesta suorittama valvonta tapahtuu siten pääasiassa taloyhtiön intressien turvaamiseksi.

Yhtiön valvontaoikeuden käyttäminen ei poista osakkeenomistajan vastuuta työn huolellisesta suorittamisesta. Lähtökohta on, että kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa viime kädessä kunnossapitotyöstä yhtiölle tai toiselle osakkaalle aiheutuvista vahingoista. Yhtiön puolesta toteutettu valvonta voi kuitenkin joissain tapauksissa osaltaan vaikuttaa arviointiin, jos työstä aiheutuu vahinkoa. Näiden edellytysten ja olosuhteiden tarkempi arviointi tällä kysyasunto-osakeyhtiölaista -palstalla ja annettujen tietojen perusteella ei ole mahdollista.

Asunto-osakeyhtiölain soveltamisesta erillinen kysymys on vastuun jakautuminen urakoitsijan ja osakkaan välisessä sopimussuhteessa. Jos kyseessä on selvästi vääränlainen kaivo, voi urakoitsija olla velvollinen korjaamaan virheen ja vastaamaan siitä aiheutuneista kustannuksista. Oikeusministeriö ei ota tässä palvelussa kantaa kuluttaja- tai muita sopimussuhteita koskeviin kysymyksiin.


Palaa sivulle “5 luku Muutostyöt”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa