8:02 § Koirien pito osakehuoneistoissa (AOYL 8:2 §)

margz
Viestit: 1
Liittynyt: 14 Helmi 2013, 16:00

8:02 § Koirien pito osakehuoneistoissa (AOYL 8:2 §)

ViestiKirjoittaja margz » 14 Helmi 2013, 18:57

Koirien pito lemmikkieläiminä on lisääntynyt merkittävästi etenkin nuorten keskuudessa. Minulla ei ole mitään koiria vastaan kunhan niiden omistajat kouluttavat lemmikkinsä siten, että ne eivät haukkuimisillaan häiritse minun ja muiden kerrostaloasukkaiden elämää. Pahimmillaan huoneistoon yksinjätetty koira haukkua räksyttää useita tunteja tauotta päivittäin. Postinjakaja on säännöllisesti myös mieluisa haukuttava oven läpi. Porrashuone raikuu päivittäin, kun koiria käydään ulkoiluttamassa. Asukkaiden ystävälliset huomautukset koirien omistajille lemmikin aiheuttamasta häiriöstä asumiseen ja isännöitsijän paimenkirjeet ovat valitettavan tehottomia. Samassa huoneistossa on useimmiten enemmän kuin yksi koira.

Asuinkerrostalojen yksiöt ja pienet kaksiot ovat siirtyneet omistajien sijoitusasunnoiksi, joita omistajat vuokraavat vapailta markkinoilta esimerkiksi opiskelijavälityksen kautta opiskelijoille asunnoiksi. Näitä nuoria on talossamme lemmikkeineen.

Voiko asunto-osakeyhtiön yhtiökokous kieltää koirien pidon kaikilta asukkailta taloyhtiössä siten, että kielto astuu voimaan kun huoneistoon muuttaa uusi asukas? Vai voiko yhtiökokous antaa suosituksen huoneistojen omistajille, ettei suositella koirien ottamista asuntoihin?

Teea
Viestit: 1
Liittynyt: 09 Syys 2013, 20:18

8:02 § Koirien pito osakehuoneistoissa (AOYL 8:2 §)

ViestiKirjoittaja Teea » 09 Syys 2013, 20:24

Hei!

Ostimme päätyhuoneiston rivitaloyhtiöstä muutama kuukausi sitten. Taloyhtiössä on hiljaisuus klo 22-07 välisenä aikana. Meillä on kolme pientä (kooltaan 3-6kg) kokoista koiraa. Käytämme koiria ulkona viimeisen kerran n. 21.30 - 21.45. välisenä aikana. Yleensä ulkona käydessä koiristamme ei lähde ääntäkään, mutta joskus jostakin ulkoisesta ärsykkeestä johtuen jokin kolmesta koirastamme on saattanut haukahtaa yhden kerran. Ei koskaan kaikki koirat yhtä aikaa, vaan yksi koira ja yksi haukahdus. Koiria kielletään silloin aina välittömästi, ja haukku loppuu siihen. Tämä yksi haukahdus kestää noin yhden sekunnin.

Ulkoisella ärsykkeellä tarkoitan jotakin ulkona yllättäen tapahtuvaa asiaa tai epätavallista ääntä, joka ei ole ennalta tiedettävissä, esim. toisen koiran haukkuminen, tai läheiseltä tieltä kuuluvat satunnaiset huudahdukset tms. Me emme voi estää ärsykettä tulemasta tai reagoida siihen etukäteen esim. viemällä koiria sisälle, koska ärsyke on ennalta-arvaamaton.

Seinänaapurimme ovat eläkkeellä, ja väittävät menevänsä nukkumaan klo 21. Meille on ilmoitettu ettei koiria saa enää heidän nukkumaanmenonsa jälkeen käyttää ulkona takapihallamme, koska he häiriintyvät siitä. Kuitenkin useana iltana takapihalla käydessämme näemme, että naapurit katsovat iltaulkoilutuksemme aikana vielä televisiota olohuoneessaan. Pihamme on niin, että heille näkee kaihtimien ollessa auki ja valojen päällä, halusi eli ei. Naapurit itse häiritsevät toistuvasti meidän kotirauhaamme valittamalla piha-aidan ylitse tai tulemalla ovellemme riitelemään. Pariskunnasta mies on taloyhtiön hallituksen jäsen ja hän on uhkaillut meitä käräjillä, tuomareilla ja hallituksen kokoon kutsumisella, sekä aikonut muuttaa hiljaisuuden alkamaan klo 21.

Koiramme ovat todella hyvin koulutettuja ja rauhallisia, eivätkä ne koskaan hauku yksinollessaan tai muutenkaan pitempiä aikoja. Nämä asiat on valvontakameraa käyttämällä todistettu, vaikka näistäkin on meille valitettu.

Voidaanko meitä velvoittaa käyttämään koirat ulkona läheisessä metsässä hihnalenkillä illalla viimeisenä etteivät naapurimme häiriinny tästä yhdestä haukahduksesta joka tapahtuu alle 10% ulkoilukerroista? Vaikka kaikki tapahtuu aina ennen hiljaisuutta n. 21.30. – 21.45. välisenä aikana. Näin meille on hyvin kiivaasti ilmaistu, ja nyt myös isännöitsijä on esittänyt toiveen tästä ulkoiluttamisesta muualla kuin takapihalla. Olemme seuranneet haukkumista nyt kaksi kuukautta, tarkalleen ottaen 57 päivää, joista 8 iltana jokin koiristamme on haukahtanut kerran. 49 iltaa siis on mennyt kuitenkin niin, ettei yksikään koiristamme ole haukkunut. Olemme dokumentoineet asiaa hyvin tarkasti mm. videoimalla.

Meidän mielestämme näiden seikkojen valossa meitä ei voi velvoittaa käyttämään koiria hihnalenkillä kauempana ennen hiljaisuutta. Vai olemmeko väärässä? Kyse on naapurien kiusanteosta, emmekä halua viestittää heille, että epäasiallisella käytöksellä he saavat meidät hyppimään pillinsä mukaan.

Sotiiko tällainen menettely osakkaiden keskinäistä tasa-arvoisuutta vastaan? Mielestämme tässä yksittäisten osakkaiden mielivaltaiset päähänpistot laitetaan taloyhtiön järjestyssääntöjen edelle. Kaikki, mitä tässä viestissä olen kirjoittanut, on myös isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tietoon saatettu, ja silti lopputulema oli se, että meidän tulee ulkoiluttaa koiramme muualla.

Mikä on tämmöisessä tapauksessa oikea menettelytapa?

Kannattaisiko minun olla yhteydessä esimerkiksi isännöintiliittoon tämän asian tiimoilta?

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: 8:02 § Koirien pito osakehuoneistoissa (AOYL 8:2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 20 Joulu 2013, 12:48

Vastaus käyttäjän "margz" kysymykseen:

Yhtiökokouksen päätöksellä taloyhtiön järjestyssäännöissä voidaan määrätä tarpeelliseksi katsotuista yhteisistä säännöistä järjestyksen varmistamiseksi. Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on katsottu, että järjestyssäännöissä ei voida rajoittaa normaalia asumista. Korkein oikeus on ottanut kantaa tapaukseen, jossa taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä oli kielletty koiran pito huoneistossa. Osakas pyysi yhtiökokoukselta lupaa koiran pitoon, mutta yhtiökokous epäsi luvan. Päätös katsottiin osakasta kohtaan pätemättömäksi, vaikka osakas ei ollut moittinut päätöstä (KKO 15.12.1970/T 2807, Jauhiainen-Järvinen-Nevala, Asunto-osakeyhtiölaki, 2010, s. 548).

Toisaalta tapauskohtaisen arvioinnin perusteella osakehuoneisto voidaan ottaa enintään 3 vuodeksi yhtiön hallintaan huoneistossa vietettävän häiritsevän elämän vuoksi (AOYL 8:2.1 §:n 4 kohta). Hallintaan ottamista edeltää osakkaalle ja vuokralaiselle annettu varoitus ja hallintaan otosta päätetään yhtiökokouksessa, jonka päätöksen voi saattaa käräjäoikeuden tutkittavaksi. Hallintaanoton osalta katso muut kysymykset ja vastaukset tällä palstalla.

OM
Ylläpitäjä
Viestit: 220
Liittynyt: 11 Marras 2011, 00:26

Re: Koirien pito osakehuoneistoissa (AOYL 8:2 §)

ViestiKirjoittaja OM » 29 Tammi 2014, 15:28

Vastaus käyttäjän "Teea" kysymykseen:

Voimassa olevassa laissa ei ole nimenomaisia määräyksiä siitä, mitä yhtiön järjestyssäännöissä tai yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä rakennuksessa olevien tilojen tai piha-alueen käyttämisestä (HE 24/2009, s. 167). Järjestyssääntöjen lainmukaisuus ja pätevyys ilmenee käytännössä lähinnä siinä, voiko yhtiö ottaa sääntöjä rikkoneen osakkaan huoneiston hallintaansa tällä perusteella. Yhtiö ei voi kuitenkaan järjestyssäännöissä rajoittaa normaalia asumista (HE 24/2009, s. 167 ja KKO 15.12.1970, jonka mukaan yhtiöjärjestyksessä ei voida rajoittaa koiran pitämistä osakehuoneistossa).

Asunto-osakeyhtiölain lähtökohtana on, että yhteisöasumisessa jokaisen osakkaan on otettava huomioon yhteisön toiset asukkaat ja että muiden asukkaiden elämästä voi toisinaan aiheutua vähäistä häiriötä. Kysyjän tapauksessa koirien pidosta aiheutuva haitta toisille osakkaille voisi ilmetä lähinnä koirien haukkumisena. Tällainen haitta voi johtaa osakehuoneiston ottamiseen yhtiön hallintaan yleensä vain jos haitta on jatkuvaa tai toistuvaa ja sillä on vähäistä suurempi merkitys (AOYL 8:2.1-2 §). Häiriön aiheuttamista arvioidaan lähtökohtaisesti sen perusteella, mitä yleensä pidetään häiritsevänä. Arvioinnissa ei siten yleensä oteta huomioon yksittäisten naapurien tavanomaista pidemmälle meneviä vaatimuksia.

Hallituksen on annettava osakkaalle kirjallinen varoitus ennen kuin päätös osakehuoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan voidaan tehdä (AOYL 8:3.1 §). Varoituksessa on mainittava, että osakkaan menettelystä voi seurata huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan. Varoituksen tarkoituksena on antaa osakkaalle tilaisuus korjata menettelynsä. Hallintaan otosta päätetään yhtiökokouksessa, jonka päätöksen voi saattaa käräjäoikeuden tutkittavaksi. Häiritsevän elämän viettäminen tulee tarvittaessa näyttää toteen hallintaan oton perustetta koskevassa oikeudenkäynnissä. Todistajina voidaan tällöin kuulla esimerkiksi muita talon asukkaita. Jutun häviävä osapuoli vastaa yleensä kokonaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikuluista


Palaa sivulle “8 luku Pääsy osakehuoneistoon ja osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija